Actualitate

Ştefan Manasia, convocat pentru a doua oară la Tribuna. Scriitorii clujeni cred că este vina lui Horea Uioreanu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/protest tribuna1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Poetul Ştefan Manasia s-a prezentat astăzi, pentru a doua oară, în faţa unei comisii de disciplină convocate de managerul revistei Tribuna, Mircea Arman. Oficial, el a ajuns în faţa comisiei de disciplină pentru că nu ar fi obţinut cinci abonamente la revistă, dar colegii săi cred că este din vina preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. </strong></p>

 


Manasia a ieşit după câteva minute şi l-a acuzat pe Mircea Arman că l-ar fi jignit. "Sunt tratat ca un nebun. Încep să cred că tot ce se întâmplă la Tribuna este o afacere politică", a precizat Manasia.

În semn de solidaritate mai mulţi colegi s-au strâns pe holurile revistei Tribuna având asupra lor pancarte pe care scria: „Vrem disciplină, nu democraţie” sau “Disciplinator 2 (un film şi mai prost)”.


„Mi se pare că primul protest a tras un semnal de alarmă, probabil aceasta este şi calea prin care va ajunge informaţia şi la cei care iau decizii în măsura în care sunt deranjaţi de această imagine negativă. Mă tem însă că mai negativă a fost pentru cei care patronează revista Tribuna, respectiv Consiliul Judeţean, prin preşedintele său, a fost declaraţia lui Stefan care sugera să-şi ceară scuze public intelectualilor clujeni pentru a fi numit la conducerea Tribunei un incompetent. Lucru uşor demonstrabil. Este un mesaj dur, dar nu este cu nimic ceva nerealist. Dar acest lucru se pare că a deranjat foarte tare Consiliul Judeţean Cluj. Părerea mea este că actuala interogare a lui Ştefan este cumva cu acordul patronatului şi probabil zuilele lui la Tribuna sunt numărate. Îmi pare rău că în România 2013 se mai întâmplă aşa ceva. Cred că putem să demonstrăm cât vrem, că nu vom schimba nimic”, a precizat scriitorul Mihai Mateiu.

Arman vrea să schimbe toţi redactorii

„Protestul de astăzi este continuarea primului protest. Se pare că domnul Arman continuă să interpreteze acel regulament pe care el l-a adus, e un regulament care impune nişte drepturi care sunt nişte abuzuri de putere, nişte obligaţii care nu reflectă munca de redactor, ci mai degrabă au legătură cu cea a unui funcţionar public. Nu avem voie să ne exprimăm opiniile personale în faţa unor străini. Domnul Mircea Arman doreşte şi chiar spune explicit în faţa diverselor persoane că intenţia lui este să dea afară toţi membri redacţiei de la Tribuna. Chiar ieri, într-o librărie din Cluj s-a petrecut un incident unde a spus nonşalant că vrea să ne dea pe toţi afară. Nu ştiu pe cine vrea să aducă exact aici. Se pare că revista Tribuna va merge pe un alt plan de publicistică. Ştefan Manastie nu a mai făcut de data asta nimic, s-a dus în faţa unei comisii de disciplină pentru că nu ar fi obţinut cinci abonamente la revistă sau că nu şi-a prezentat un raport de activitate. Eu sunt angajat ca şi redactor, nu ca şi agent” a precizat şi Francisc Baja, redactor la Tribuna.


Uioreanu: la Tribuna este o stare de indisciplină

“Nu m-am întâlnit cu ei. Acolo se fac manifestări în timpul programului O să văd ce s-a întâmplat şi astăzi, o să primesc şi un raport de la managerul de acolo. Cred că este o stare de indisciplină cu această instituţie. În urma raportului de control pe care l-am făcut am descoperit un dezastru financiar vizavi de fosta conducere. Mircea Arman, pe baza unui proiect, a câştigat un concurs, vom avea o discuţie şi cu protestatarii şi cu noul manager, vom căuta soluţii, lucrurile s-au reabilitat financiar, dar în orice caz să protestezi în timpul orelor de lucru mi se pare inacceptabil“,  a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

Scriitorii clujeni au înaintat în urmă cu două luni un  memoriul conducerii Consiliului Judeţean Cluj, care finanţează apariţia revistei, prin care au cerut demiterea lui Mircea Arman, memoriu rămas fără niciun răspuns. “Este o stare conflictuală a cărei rezolvare eu o văd numai prin demiterea, demisia deja am încetat s-o mai sper, a actualului manager. Dacă aş fi în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, mi-aş cere scuze comunităţii culturale, artistice, scriitoriceşti din Cluj şi din Transilvania pentru că am numit un incapabil la cârma unei instituţii culturale şi vechi şi prestigioase aşa cum este “Tribuna” înfiinţată de Slavici”, spunea Manasia în urmă cu câteva săptămâni.


Managerul revistei Tribuna, Mircea Arman, a refuzat dialogul cu presa prezentă la faţa locului.

abonare newsletter