Actualitate

Autocolante şi afişe pentru clujeni pentru a nu fi păcaliţi prin metoda “accidentul rutier”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/flyer4 fatat verso 2_2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj  a lansat marţi o campanie de prevenire a înşelăciunilor „Nu vă lăsaţi înşelaţi!”. Campania, care se va desfăşura în perioada mai – iulie 2013, la nivelul judeţului Cluj, are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a înşelăciunilor. </strong></p>

Pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 5.000 de flyere, 3.000 de autocolante şi 600 de afişe. “Afişele vor fi plasate în mijloacele de transport în comun şi în locurile  unde vor beneficia de vizibilitate ridicată (scări ale imobilelor de locuit sau sedii ale instituţiilor publice). Flyerele vor fi distribuite în  zona centrală, a hipermarketurilor, staţiile mijloacelor de transport în comun, parcuri”, a declarat Gina Pop, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj.


Potrivit poliţiştilor, cele mai întâlnite modalităţi de comitere a infracţiunii de înşelăciune sunt: trimiterea mesajelor pe telefonul mobil, prin care posesorii sunt  anunţaţi că au câştigat premii substanţiale, iar pentru a intra în posesia acestora li se solicită una sau mai multe acţiuni, apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regula în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită transferul unei sume de bani într-un anumit cont pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi, cererea de ajutor financiar  în baza unei garanţii sub formă de valută, sau alte astfel de false garanţii, şi motivată de prezentarea unei poveşti tragice.

Ce recomandă poliţia

Poliţiştii clujeni recomandă ca cetăţenii să nu dea curs mesajelor primite pe telefonul mobil, să nu răspundă unor solicitări prin care li se cere să depună diverse sume de bani într-un anumit cont şi să nu discute cu persoanele străine despre situaţia financiară şi să nu le conducă la domiciliu pentru ale oferi bani.


Citiţi mâine în ziarul Monitorul de Cluj despre amploarea acestui fenomen, câţi clujeni au fost înşelaţi prin aceste metode, cât de repede au fost prinşi aceşti hoţi şi poveştile unor bătrâni care au căzut victime acestor infractori.

abonare newsletter