Actualitate

SONDAJ: Majoritatea românilor consideră că TREBUIE SĂ DEA ȘPAGĂ la doctor pentru un TRATAMENT DE CALITATE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/02 doctor medic spaga plati informale.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ma</strong><strong>joritatea românilor au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie iniţiativă, arată barometrul de opinie ''Adevărul despre România'', realizat de INSCOP Research. În plus, 57% dintre cei chestionați consideră că dacă vor să fie tratați corespunzător în spitale trebuie să îi dea bani medicului.</strong>

Întrebaţi dacă au dat vreodată bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români răspund afirmativ, 32% negativ, iar 5% nu ştiu sau nu răspund.

Dintre cei care declară că au dat cadouri sau bani, 66,6% spun că au dat din proprie iniţiativă, 31,4% că li s-a cerut. 2% constituie non-răspunsuri.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (57,6%) consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee.

Totodată, 49,4% sunt de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupţie, în timp ce 50,6% cred că situaţia nu este diferită de alte sisteme publice.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 20 - 28 aprilie pe un eşantion de 1.050 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter