Actualitate

Alex Găvan a ajuns pe Shisha Pangma

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/13/alex gavan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Alpinistul Alex Găvan a escaladat în premieră românească, vârful Shisha Pangma cu o înălţime de 8027 m, din munţii Himalaya, trecându-şi astfel în palmares al cincilea vârf de peste opt mii de metri.

Ascensiunea a fost finalizată în 30 aprilie și a fost realizată fără a folosi oxigen suplimentar şi a fost prima reuşită românească din cele patru tentative de până acum. Expediţia a început în 10 aprilie şi a avut o durată estimată la şaizeci de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8027 m fiind planificată la jumătatea lunii mai. Profitând de o bună aclimatizare, cât şi de o fereastră extrem de scurtă de vreme favorabilă, Alex Găvan şi echipa au făcut o ascensiune ultra rapidă pentru un munte de peste opt mii de metri, atingând vârful la doar 13 zile de la sosirea în tabăra de bază de la 5600 m. Între aceasta şi vârf au fost stabilite încă trei tabere intermediare la altitudinile de 6400 m, 6850 m şi 7100 m. Alex Găvan a revenit în ţară în 10 mai.


Alpinistul i-a avut ca parteneri pe Tunc Findik, Turcia (cu opt vârfuri de peste 8000 m la activ urcate atât fără oxigen suplimentar, cât şi cu ajutorul acestuia) şi pe Chhang Dawa, Nepal (care cu ascensiunea de pe Shisha Pangma a finalizat de urcat toţi munţii de peste 8000 m, vârfuri urcate atât fără oxigen suplimentar, cât şi cu ajutorul acestuia; pe Shisha Pangma a ales să folosească oxigen suplimentar).

Shisha Pangma este singurul vârf de peste 8000 m aflat integral în Tibet şi deseori subiectul unor intense controverse, majoritatea ascensiunilor fiind făcute pe vârful Central (8008 m), vârf care nu este cel mai înalt punct al muntelui.

abonare newsletter