Actualitate

Cum se răzbună bicicliştii pe şoferii care blochează pistele de biciclete din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/13/biciclisti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) a relansat campania de atenţionare prin autocolante a şoferilor care blochează pistele de biciclete din Cluj-Napoca prin imobilizarea voluntară a autoturismelor pe puţinele infrastructuri dedicate bicicletelor care există în oraş. Scopul este reducerea numărului de cazuri de asemenea staţionări abuzive, prin atenţionarea şoferilor prin aplicarea de autocolante informative pe parbriz.

“Prin aceasta campanie CCN încearcă să compenseze, măcar parţial, lipsa de implicare adecvată pe acest subiect a autorităţilor abilitate să aplice legislaţia rutieră, şi anume Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală, care, din păcate, ignoră sistematic amploarea şi gravitatea fenomenului de blocare cu maşini a pistelor de biciclete”, spune Radu Mititean, din cadrul Clubului de Cicloturism.


Autocolantele au textul principal „Staţionaţi ilegal pe o pistă de biciclete! / Acum aţi primit o atenţionare amabilă. Data viitoare poate fi accidentat un biciclist, puteţi plăti amendă sau să se ridice maşina!” şi imaginea grafică simbolică a unui autoturism care ocupă o pistă de bicicletă şi un biciclist care circula pe pistă şi a trebuit să treacă - metaforic - peste capota maşinii oprite ilegal.

“Autocolantul aplicat pe parbriz, în faţa şoferului a fost ales pentru că, cu ocazia dezlipirii, care durează câteva secunde şi necesită un efort de atenţie, mesajul va fi citit. Autocolantul se dezlipeşte relativ uşor şi nu lasă urme de adeziv pe parbriz, astfel că şoferii respectivi, care au parcat abuziv, nu pot pretinde că li s-au provocat daune la autoturism”, mai spune Mititean.


abonare newsletter