monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Liceul greco-catolic „Inochenţie Micu” împlineşte 20 de ani de la reînfiinţare

Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” aniversează 20 de ani de la reînfiinţare, după perioada de persecuţie comunistă a cultului greco-catolic. Cu acest prilej, vor fi organizate o serie de festivităţi ce vor avea loc în 14 şi 15 mai 2013, în cadrul Zilelor Liceului.

Prima parte a programului se va desfăşura în incinta Complexului Catedralei Martirilor şi Mărturisitorilor sec. XX, din Piaţa Cipariu. Aici, marţi, 14 mai, de la ora 9.00, în prezenţa elevilor, a corpului profesoral şi a invitaţilor, va fi celebrat un Te Deum, în capela „Sf. Iosif”.

Miercuri, 15 mai, în partea a doua a Zilelor Liceului „Inochentie Micu”, programul va începe la ora 9.00, prin Sfânta Liturghie celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, care va rosti şi un cuvânt, la ceas aniversar. Celebrarea va avea loc în capela instituţiei de învăţământ clujene, de pe str. Moţilor nr. 24. Programul se va încheia prin activităţi cultural-artistice a căror protagonişti sunt elevii şcolii.

Liceul Greco-Catolic "Inochentie-Micu", Cluj-Napoca, are astăzi 230 de elevi, numărul fiind în continuă creștere. Elevii sunt grupaţi pe două filiere: vocaţională şi teoretică și pe două specializări: teologie greco-catolică și ştiinţe sociale. De asemenea, şcoala mai are 18 cadre didactice calificate precum şi 6 persoane încadrate ca personal administrativ.

Liceul funcţionează pe principiul dublei colaborări Biserică–Stat, ceea ce presupune că statul impune programele de studiu pentru materiile studiat, asigură salarizarea întregului personal al şcolii, precum și celelalte cheltuielile curente.