Sport

FIFA autorizează un fotbalist cu un picior amputat să joace cu o proteză

<p><strong>Fapt fără precedent, un jucător austriac în vârstă de 20 de ani, care are un picior amputat, a primit din partea FIFA permisiunea de a evolua cu o proteză, caz care aminteşte de cel al atletului sud-african Oscar Pistorius, informează cotidianul austriac Kleine Zeitung. </strong></p>

 


Martin Hofbauer, jucătorul echipei UFC Miesenbach din prima divizie de amatori B, din Stiria (sudul Austriei), a rămas fără un picior, după ce i-a fost amputat în urma cancer. Prin intermediul Ligii regionale, el s-a adresat federaţiei austriece (OFB) pentru a obţine permisiunea de a evolua cu o proteză.

În faţa acestui caz total inedid, OFB a sesizat FIFA, care a decis ca Hofbauer să devină primul fotbalist care poate să joace în meciuri oficiale cu o proteză.

Comisia medicală a FIFA, prezidată de dr. Jiri Dvorak, ''în acord cu Comisia tehnică a Federaţia austriece'', şi-a dat acceptul pe 3 mai, cu condiţia ca proteza să nu reprezinte un pericol pentru fotbalist respectiv, pentru coechipierii săi şi pentru adversari şi ca arbitrul să verifice starea protezei înaintea fiecărui meci.

"Am crezut tot timpul că voi primi permisiunea, pentru că nu am nicio îndoială, gândesc mereu pozitiv'', a declarat tânărul fotbalist, un mecanic agricol originar din Gschaid, în cotidianul Graz Kleine Zeitung. ''Mă bucur că am creat un precedent pentru toţi fotbaliştii cu handicap", a precizat el în magazinul german Focus.

De fapt, aşa cum a recunoscut, el a mai jucat deja cu proteza şi ''nimeni nu şi-a dat seama, deoarece aceasta era acoperită de jambieră şi de gheată''.

În ce-l priveşte pe atletul sud-african Oscar Pistorius, care are proteze la ambele picioare, el a fost nevoit să facă apel, în 2008, la Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) pentru a obţine autorizaţia de a participa la competiţii oficiale alături de sportivi fără handicap.

După ce a disputat Jocurile Olimpice de la Londra în 2012, viaţa lui Pistorius a luat o turnură dramatică, el aflându-se în aşteptarea unui proces, pe 4 iunie, după ce a ucis-o pe prietena sa, Reeva Steenkamp, în noaptea zilei de Sf. Valentin, pe 14 februarie. Aflat în libertate pe cauţiune, atletul sud-african continuă să susţină că a ucis-o pe Reeve din greşeală, confundând-o cu un hoţ, în timp ce Parchetul îl acuză de asasinat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter