Actualitate

Marko Bela: Nu s-a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate de stat în limba maghiară. La cele existente, să aplicăm legea

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/11/03-marko bela.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela afirmă că Uniunea nu a renunţat la obiectivul de a înfiinţa o universitate de stat în limba maghiară, însă "acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente", iar la UMF Târgu Mureş ar trebui "rezolvată problema" în baza legii actuale.

Întrebat când crede că ar fi realizabil obiectivul Uniunii privind înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară, Marko Bela a spus că nu s-a renunţat la el, însă "acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente".


Senatorul a subliniat că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar trebui "rezolvată problema" înfiinţării unei structuri în limba maghiară în baza legii din prezent.

"În acest moment, eu aş zice că în primul rând trebuie să aplicăm legea învăţământului în ceea ce priveşte învăţământul universitar, şi anume înfiinţarea de departamente sau facultăţi cu limba de predare maghiară în cadrul universităţilor existente. Acest lucru s-a făcut la Cluj, la Universitatea «Babeş-Bolyai», unde în cadrul facultăţilor s-au înfiinţat departamente cu limba de predare maghiară, la fel, aici, în Târgu Mureş, la Universitatea de Arte, există o facultate cu limba de predare maghiară. Şi în acest moment nu e rezolvată problema la Medicină şi Farmacie. Nu s-a renunţat la acest lucru (la înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară - n.r.), dar acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente. Deci vreau să subliniez acest lucru şi nu cred că ar trebui să vizăm aşa ceva. În cadrul universităţilor existente, trebuie să înfiinţăm acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau în limba maghiară să aibă puterea de decizie", a arătat el.


Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost anulată de Curtea de Apel - instanţă care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind însă definitivă.

Hotărârea de Guvern 230 din martie 2012 prevedea înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.


 

abonare newsletter