Actualitate

FOTO - Satele româneşti, promovate timp de trei zile în centrul Clujului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/10/ziua satului 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Produse culinare tradiţionale, ceramică din Horezu, război de ţesut din Sibiu, palincă, miere, obiective turistice sunt doar câteva din atracţiile pe care le prezintă satele româneşti, timp de trei zile, la Ziua Satului Românesc din Piaţa Unirii.</strong></p>

Satul românesc este promovat, în perioada 10-12 mai, în cadrul ediţiei a treia a evenimentului Ziua Satului Românesc care se desfăşoară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Participă sate din mai multe judeţe ale ţării precum Sibiu, Braşov, Arad, Tulcea, Neamţ, Vâlcea, etc. Fiecare expozant îşi promovează valorile locale în încercarea de a atrage cât mai mulţi turişti. „Expunem poze vechi, pliante, prezentăm comuna şi oportunităţile turistice din cadrul localităţii Jurilocva, de exemplu, situl arheologic greco-roman, complexul turistic de la Gura Portiţei şi inclusiv Jurilocva care este o localitate de ruşi lipoveni cu tradiţiile, obiceiurile şi sărbătorile”,afirmă Cătălin Cosma, promotor local comuna Jurilocva.

Judeţul Arad le prezintă vizitatorilor standului „pită de Pecica, vin, ţuică de la ţară şi pliante”.


Ţesături din Sibiu şi atracţii turistice din zona Făgăraşului


Printre expozanţi se numără şi reprezentanţi ai Sibiului şi zonei Făgăraşului.

„Suntem din zona Făgăraşului şi promovăm obiectivele turistice şi evenimentele culturale care se desfăşoară de-a lungul anului. Sunt foarte multe obiective turistice în zona Făgăraşului printre care renumita cetate a Făgăraşului, herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos, mănăstirea Sâmbăta de Sus, traseul Transfăgărăşan”, spune reprezentanta standului din zona Făgăraşului.

Rodica Maria Ispas din Avrig, judeţul Sibiu este creator popular şi a venit la Ziua Satului Românesc cu războiul de ţesut. În faţa vizitatorilor ţese trăistuţe şi explică tehnica ţesutului. „Pentru un ştergar mai mare cu ciucuri împletiţi e nevoie de o muncă destul de laborioasă, de 60-70 de ore, dar şi la sfârşit arată foarte frumos”, afirmă Rodica Maria Ispas.

Deschiderea evenimentului, în prezenţa oficialităţilor


Ziua Satului Românesc s-a deschis astăzi, la prânz, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, judeţene şi ale Ministerului Economiei.

„Vreau să doresc succes tuturor celor care vor fi zilele următoare la Cluj să îşi prezinte tradiţiile, produsele tradiţionale din fiecare zonă pe care le reprezintă”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.  

Primarul Emil Boc a vorbit despre importanţa promovării valorilor satului românesc.

„Iată cum în capitala Transilvania, Cluj-Napoca, cea mai frumoasă pe care o are serbăm cu toţii Ziua Satului Românesc, o iniţiativă pe care am apreciat-o încă din 2010. Satul românesc este acela care ne-a dat şi ne dă energia şi posibilitatea de a merge mai departe. Valorile pe care satul românesc le-a promovat de la valorile morale, religioase, sănătoase, creştine la ceea ce înseamnă acum componenta tradiţională, meşteşugarii, bucătăria tradiţională sunt lucruri pe care nu avem voie să le uităm niciodată”, a spus Boc.

Ziua Satului Românesc este organizată de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), împreună cu Ministerul Economiei - Ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, Autoritatea Națională pentru Turism, Guvernul României – Secretariatul General al Guvernului, Primaria Municipiului Cluj-Napoca și  ANTREC.



abonare newsletter