Actualitate

Numărul avorturilor se menţine la cote îngrijorătoare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/10/desc 05-10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Anul trecut, în judeţul Cluj s-au născut 6254 copii, iar alţi 3109 au fost avortaţi fie la cerere, fie din cauze terapeutice. </strong></p>

3.109 femei au întrerupt sarcina anul trecut, numărul acestora fiind în scădere cu 8,5% faţă de anul precedent când s-au înregistrat 3.398 întreruperi de sarcină. Potrivit unui document al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, scăderea numărului de întreruperi de sarcină s-a produs pe seama reducerii atât a avorturilor la cerere, cât şi a celor spontane (din cauze naturale).


Chiar dacă au scăzut cu 14,3% faţă de anul 2011, numărul întreruperilor de sarcină la cerere este în continuare aproape jumătate din totalul avorturilor, mai exact 51%, conform documentului DSP. Din cele 3.109 avorturi din 2012, doar 55 au fost efectuate în scop terapeutic.

Avorturile au scăzut în ultimii ani

„Rata avorturilor, deşi în scădere în anul 2012 cu circa 8,5% faţă de anul trecut, este încă totuşi mare, dovedind o cunoaştere insuficientă a mijloacelor contraceptive de către populaţia feminină, mai ales în mediul rural”, se arată în documentul DSP Cluj.


Pe de altă parte, Dorina Duma, directorul DSP Cluj apreciază că 1.568 de avorturi la cerere nu sunt multe şi nu este un număr îngrijorător.

„Nu este un număr impresionant, dar este totuşi semnificativ în comparaţie cu acum 10-15 ani, ca să nu mai vorbim de anii ’90. Nu este un număr foarte mare la o populaţie a judeţului de 600.000 de locuitori şi cu un număr de studenţi de 100.000”, consideră Duma.


Şeful DSP Cluj adaugă că în orice ţară, oricât de civilizată ar fi există femei care fac avort din motive obiective.

400 de femei fac o întrerupere de sarcină în fiecare zi

Întreruperile de sarcină sunt atât de multe în ţara noastră încât ne plasează pe locul 4 în Uniunea Europeană şi pe locul 6 mondial, cu un număr total al întreruperilor de aproximativ 100.000 ‐ 128.000 pe an.


Potrivit unui studiu realizat în toamna anului trecut de Institutul pentru Politici Publice (IPP), între 350 şi 400 de femei recurg la întrerupere de sarcină în fiecare zi în România, dintr‐un total de peste 5 milioane de femei fertile.

Se cheltuie de 10 ori mai mult pe avorturi decât pe metode contraceptive

Toate datele vehiculate în spațiul public indică faptul că o româncă trebuie să plătească, neoficial, aproximativ 450 lei ginecologului pentru o intervenție.


„Suma este considerabilă pentru veniturile medii ale unei familii din România, acesteia adăugându‐i‐se costurile logistice făcute din bugetul public al unităților medicale de stat la respectiva întrerupere de sarcină”, subliniază realizatorii studiului IPP.

Anual, statul român alocă în medie peste 5 milioane de euro pentru avorturile incomplete (avorturi spontane) realizate în unitățile medicale de stat, o sumă de 10 ori mai mare decât cea de aproximativ 500.000 euro alocată anual pentru achiziția de mijloace contraceptive (anticoncepționale și prezervative) care pot preveni situațiile de întreruperi de sarcini nedorite.

abonare newsletter