Actualitate

Grevă de proporții în toate instituțiile de învăţământ spaniole

<p><strong>Profesorii, elevii, studenţii, părinţii şi sindicatele din sistemul de învăţământ din Spania participă joi la prima grevă generală din educaţie. Potrivit postului public de televiziune din Spania, greva a fost convocată de Platforma de stat pentru şcoala publică, afectează toate nivelurile de învăţământ şi este îndreptată împotriva reformei educaţiei.

Protestatarii îi cer ministrului spaniol al educaţiei, José Ignacio Wert, să retragă anteproiectul legii organice pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului, pe care guvernul de la Madrid ar urma să îl aprobe vineri, în şedinţa săptămânală a consiliului de miniştri.

La grevă ar putea lua parte 5,5 milioane de elevi, 500.000 de profesori din ciclul primar şi secundar, precum şi 1,4 milioane de studenţi şi 100.000 de profesori şi cercetători universitari.

A şaptea reformă a educaţiei din perioada democratică a Spaniei a suscitat critici mai ales în ceea ce priveşte relaţiile dintre statul central şi comunităţile autonome spaniole, cărora li s-a delegat competenţa educaţiei, potrivit Constituţiei. Punctele de nemulţumire privesc dispariţia materiei educaţiei civice, predarea catalanei în şcoli, cu referire la faptul că guvernul regional s-ar putea vedea obligat să plătească ore de curs în şcoli private dacă nu există învăţământ în spaniolă în oricare şcoală publică, evaluările externe la sfârşitul fiecărei etape de învăţământ sau cofinanţarea în şcolile publice în care elevii învaţă în clase separate, pe criterii de sex.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter