Actualitate

Guvernul britanic va acţiona pentru menţinerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/08/familia regala.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul britanic s-a angajat miercuri să acţioneze pentru menţinerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, potrivit discursului rostit miercuri de regina Elisabeta a II-a, consacrat priorităţilor legislative ale viitorului an parlamentar britanic, transmite EFE.

Însoţită de ducele de Edinburgh, regina a citit în Camera Lorzilor, în prezenţa prinţului Charles, moştenitorul coroanei britanice, şi a soţiei acestuia, Camilla, discursul pregătit de guvernul de coaliţie format din conservatori şi liberal-democraţi.

Îmbrăcată în alb şi purtând coroana imperială pe cap, regina a declarat că guvernul său, condus de conservatorul David Cameron, se pregăteşte să lucreze în favoarea uniunii cu Scoţia.

În Scoţia va avea loc la 18 septembrie 2014 un referendum privind independenţa regiunii, în baza unui acord încheiat între primul ministru scoţian, naţionalistul Alex Salmond, şi guvernul lui Cameron.

Primul ministru a insistat că este în beneficiul Regatului Unit să menţină uniunea cu Scoţia, lucru care nu este împărtăşit şi de Salmond, Partidul Naţional Scoţian (SNP).

În plus, guvernul s-a angajat să apere voinţa de autodeterminare a teritoriilor care ţin de Regatul Unit, între care regina a menţionat insulele Falkland/Malvine şi Gibraltar.

Potrivit EFE, este o referire clară la referendumul organizat în martie în insulele Falkland/Malvine, când aproape sută la sută din populaţie a votat în favoarea menţinerii statutului de teritoriu de peste mări al Marii Britanii, în pofida pretenţiilor teritoriale ale Argentinei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter