Actualitate

Mii de angajaţi „zboară” de la CFR

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/09/desc 05-09.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, împreună cu secretarul de stat Cristian Ghibu şi cu managerii privați ai celor trei companii CFR ar fi stabilit ca, începând cu 1 iunie 2013, să fie disponibilizați peste 10.000 de angajaţi de la cele trei companii CFR, conform unor informaţii apărute în presă. Dacă distribuim proporţional numărul de concedieri pe fiecare dintre cele opt regionale reiese că, de la Sucursala Regională Cluj, ar urma să plece aproximativ 1.200 de angajaţi. </strong></p>

Concedierile fac parte dintr-un proces de eficientizare a activităţii grupului.


Nimic oficial încă

Nici directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, nici sindicaliştii clujeni nu au primit înştiinţări cu privire la reducerile de personal avute în plan de Minister.

„Nu am primit nicio notificare în acest sens, deci nu se pot face începând cu 1 iunie. Disponibilizările colective trebuie anunţate cu minim 60 de zile înainte. Procedurile trebuie respectate. La ultimele disponibilizări am ajuns la discuţii la nivel ministerial pentru că trebuia refăcută documentaţia. Cred că nu se vor juca cu astfel de lucruri”, spune  Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.


„Nu ne-a avizat nimeni până acum şi nu cred că pot să facă disponibilizări începând cu data de 1 iunie pentru că legea spune că e nevoie de un preaviz de 45 de zile şi trebuie anunţat şi ITM-ul (Inspectoratul Teritorial de Muncă – n.red.)”, a precizat Marius Mureşan, preşedintele executiv al Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj.

Reporterii Monitorul de Cluj au încercat să-i contacteze atât pe reprezentanţi Regionalei Cluj, cât şi pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor pentru a comenta informaţiile, însă  la ora redactării articolului, oficialii nu trimis un răspuns redacţiei.


Concedierile au ajuns şi al urechile angajaţilor

Dacă sindicaliştii nu ştiu absolut nimic despre concedieri, angajaţii CFR Călători din Cluj discută deja între ei despre disponibilizări. „Am auzit că cei din conducerea CFR au de gând să dea afară o grămadă de oameni din 1 iunie. Nu ştim despre câţi oameni ar fi vorba, dar e sigur că dau afară fără ca măcar să întrebe pe nimeni, să se consulte cu sindicatele sau cu noi, amărâţii de angajaţi”, a afirmat un angajat CFR din Cluj care a refuzat să îşi dea numele.

CFR va pierde şi puţinii clienţi pe care îi mai are

La urechile angajaţilor a ajuns şi informaţia cu privire la modificarea mersului trenurilor din luna iunie. „Am înţeles că vor scoate mai multe trenuri şi nu înţeleg de ce toate hotărârile se iau pe hârtie fără să vină nimeni la faţa locului să întrebe câţi navetişti sunt în zona X, cât de mulţi călători sunt pe ruta Y. Sunt mulţi navetişti care se revoltă pe noi că nu mai au cu ce să ajungă la timp la serviciu pentru că au fost scoase deja unele trenuri şi vă daţi seama că dacă mai scot şi alte trenuri CFR-ul pierde şi puţinii clienţi care îi mai are. Sincer, eu am devenit deja imun la toate lucrurile astea. Nu mai are rost să mă enervez”, a mai spus angajatul CFR din Cluj.


Sindicaliştii sunt optimişti: se vor crea mai multe legături cu marile oraşe

Liderii de sindicat din Cluj sunt de altă părere cu privire la modificarea mersului trenurilor. „La CFR Călători, în luna mai, s-au redus cu 10% trenurile pe toată reţeaua. În iunie se va schimba mersul trenurilor pentru a reconfigura legăturile cu marile oraşe”, a spus Marius Mureşan.

Din 15 mai, peste 20 de terenuri pe rutele care deserversc zonele Baia Mare, Bistrița, Cluj, Feteşti, Oradea, Ploiești și Târgovişte vor fi anulate. De asemenea, vor fi anulate pe durata weekend-ului mai multe garnituri pe rutele către Craiova, Galați, Iași, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Suceava.


Trenuri puţine între marile oraşe şi legături proaste

În momentul de faţă, persoanele care decid să călătorească cu trenul au la dispoziţie puţine trenuri care fac legătura între marile oraşe. De exemplu între Cluj şi Bucureşti sunt doar patru trenuri, două dintre seara, la un interval de o oră, între Cluj şi Timişoara sunt 10 trenuri, dar şase dintre ele pleacă la aceeaşi oră din gara Cluj-Napoca.

Cei care trebuie să schimbe trenurile în anumite gări pot avea surpriza să găsească un tren dimineaţa la ora 8.00 şi altul abia după-masă la ora 15.00.

La toate acestea se adaugă şi întârzierile de ore întregi din cauza reparaţiilor care se fac în unele zone, cum ar fi de exemplu zona Teiuş-Alba-Iulia sau, în sezon estival, din cauza restricţiilor de viteză ca urmare a temperaturilor ridicate.

abonare newsletter