Actualitate

Condiţiile de viaţă ale mamelor din România, mai proaste decât în Ungaria

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/08/education-graphics_1083206a.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda şi Olanda sunt ţările în care starea socială a mamelor este cea mai bună din lume, potrivit unui raport realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii. </strong></p>

 


Ţările care oferă cele mai proaste condiţii de trai mamelor sunt Congo, Somalia, Mali şi Niger. Ţara noastră ocupă locul 61 din 176 de ţări analizate din acest punct de vedere.

Pe continentul european, potrivit raportului Salvaţi Copiii, doar Ucraina, Albania şi Republica Moldova oferă condiţii mai proaste mamelor decât România. Pe aceeaşi treaptă cu ţara noastră se situează Turcia, iar vecinii noştri din Ungaria şi Bulgaria se află pe locuri superioare.


Documentul Salvaţi Copiii oferă date şi despre mortalitatea maternă la nivel mondial. La acest capitol s-a înregistrat un progres semnificativ, rata deceselor înregistrând o scădere cu 50% din anii ’90 până în prezent, de la 540.000 decese anual la 287.000.

Un deces într-un an în judeţul Cluj

La nivelul judeţului Cluj, mortalitatea maternă nu a înregistrat cote alarmante în ultimii 20 de ani. Astfel, anul trecut, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a avut loc un singur deces matern prin risc obstetrical (embolie amnioticǎ), decedata având domiciliul în mediul rural al judeţului. În 2011 au fost înregistrate 3 decese prin complicaţii ale sarcinii, iar în anii anteriori numărul a fost de 1-2 pe an.


În judeţul Cluj, în anul 2012 au fost luate în evidenţă 4.008 gravide, cu 0,6% mai puţine decât în anul trecut, când au fost luate în evidenţă 4.034 gravide. Din numărul total de gravide luate în evidenţă în anul 2012, 3.121au fost depistate în primele 3 luni de sarcină, indicele de depistare de

77,9% fiind în scădere faţă de anul 2011 când acelaşi indice a înregistrat o valoare de 80,2%.


Din totalul gravidelor nou depistate în anul 2012, 323 gravide, respectiv 8% au fost cu risc.

Recomandări pentru îmbunătăţirea sănătăţii mamei şi copilului


În România, Organizaţia Salvaţi Copiii a înaintat în noiembrie 2012 Ministerului Sănătăţii un set de recomandări concrete care vor sta la baza îmbunătăţirii Programului Naţional de Sănătate a Femeii și Copilului. Printre recomandările organizaţiei se numără creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor, ameliorarea structurilor din maternităţile de referinţă judeţene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci şi la nivel de expertiză.

abonare newsletter