Actualitate

Marţi este sărbătorită “Ziua mondială a astmului”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/07/bolnav astm.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În 2013, Ziua mondială a astmului este marcată în întreaga lume pe data de 7 mai. În acest an, tema aleasă este 'Puteţi controla astmul dumneavoastră' şi are şi o subtemă - 'E timpul pentru tratamentul astmului bronşic".</strong></p>


Ziua mondială a astmului a fost iniţiată cu scopul de a spori gradul de conştientizare a publicului faţă de gravitatea astmului şi de a sublinia măsurile pentru prevenirea acestuia. Manifestările sunt organizate de Global Initiative for Asthma (GINA) în colaborare cu grupurile specializate în tratarea acestei afecţiuni din întreaga lume.

Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este marcată în peste 35 de ţări. Participarea a crescut în fiecare an, continuându-se sensibilizarea la nivel mondial atât prin educaţie, cât şi prin organizarea unor manifestări diverse. Această zi constituie un prilej pentru instituţiile medicale de a atrage atenţia asupra înmulţirii îmbolnăvirilor de astm. Pentru o informare mai bună este publicată o serie de materiale care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi materialele izolante şi lacurile utilizate în construcţia caselor.

În România aproape un milion de persoane (copii şi adulţi) suferă de astm bronşic, iar riscul de a face boala creşte în mediul urban, potrivit datelor publicate de Societatea Română de Pneumologie. Dintre aceştia, doar 10% sunt identificaţi şi urmează tratament. Medicii susţin că această boală apare indiferent de vârstă, iar riscul de a o contracta creşte în zona urbană.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter