Actualitate

Speriaţi de căpuşe, sute de clujeni au ajuns la spital

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/08/desc 05-08x.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii clujeni atenţionează că oamenii nu trebuie să se panicheze dacă au fost înţepaţi de căpuşe deoarece extrem de rar apare boala Lyme de care se teme toată lumea. </strong></p>

 


În primele zile ale acestei luni, când a crescut numărul clujenilor care au ieşit la iarbă verde s-a înmulţit şi numărul celor care au fost înţepaţi de căpuşe şi au ajuns la spital. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca în perioada minivacanţei, aproximativ 20 de clujeni s-au prezentat în fiecare zi cu înţepături de căpuşă. Ioan Mureşan, managerul spitalului afirmă că în zilele anterioare acestei perioade, media era de 10 pacienţi pe zi.

Şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, medicii au avut de rezolvat astfel de cazuri. Călin Lazăr, directorul medical al spitalului declară că în perioada 1-6 mai, au avut 60 de pacienţi înţepaţi de căpuşe, media fiind de aproximativ 10 pe zi.


Doar 1 din 10 căpuşe pot transmite boala Lyme

Medicii clujeni le recomandă pacienţilor ca după ce s-au întors acasă de la o ieşire în natură să se examineze cu atenţie să vadă dacă nu au puncte negre pe piele, acestea fiind căpuşele în stadiul când se prind pe corp. Dacă este descoperită o căpuşă fixată pe corp, pacientul nu trebuie să se sperie că ar putea să facă boala Lyme. „Nu este bine ca pacienţii să fie speriaţi pentru că se crează panică, iar motivele de a fi speriat sunt minime. Dacă a fost înţepat de căpuşă, pacientul să se prezinte la medic pentru scoaterea acesteia”, precizează directorul Spitalului de Boli Infecţioase.

Studiile locale arată că doar 1 din 10 căpuşe sunt infectate şi chiar şi în cazul înţepăturii de căpuşă infectată transmiterea infecţiei la om este scăzută şi scade cu cât căpuşa este extrasă mai rapid.


Haine de culori deschise pentru ieşirile în natură

Medicii ne recomandă să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele dacă ieşim în natură. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi şi a tricourilor, bluzelor sau cămăşilor cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje.

Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.


Primăria face dezinsecţie pentru căpuşe la cerere

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca declară că dezinsecţia domeniului public pentru combaterea căpuşelor se face periodic, la cererea spitalelor. „Efectuăm periodic dezinsecţia domeniului public, iar acţiuni pentru combaterea căpuşelor se fac atunci când suntem alertaţi de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase”, spune Mirela Ogruţan, din cadrul Biroului Mass-Media al Primăriei. Până înainte de perioada minivacanţei, autorităţile locale nu au fost alertate de spitalele din localitate.

abonare newsletter