Actualitate

Două rachete lansate de pe teritoriul Siriei au explodat pe Platoul Golan

<p><strong>Două rachete trase de pe teritoriul sirian au căzut luni în partea ocupată de Israel a Platoului Golan fără să provoace victime sau pagube, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Rachetele au explodat pe câmp, în apropiere de linia armistiţiului, în partea de sud a platoului, a declarat ea.


Aceste tiruri "par să aibă legătură cu situaţia internă din Siria", a precizat ea, sugerând astfel că Israelul nu a fost vizat, ci că aceste tiruri provin din confruntările dintre armată şi rebeli sirieni.

"Armata israeliană a cercetat sectorul unde au căzut rachetele şi a informat forţele ONU staţionate în Platoul Golan", a adăugat purtătoarea de cuvânt.


Aceste tiruri au loc în contextul unor tensiuni puternice între cele două ţări, în urma a două raiduri aeriene israeliene efectuate vineri şi duminică în Siria.

De la începutul conflictului din Siria, în urmă cu peste doi ani, situaţia s-a tensionat în Platiul Golan, însă incidentele - obuze siriene ce cad de partea israeliană şi tiruri israeliene de răspuns - au rămas, până în prezent, relativ limitate.


Israelul, aflat în mod oficial în stare de război cu Siria, ocupă începând din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, o suprafaţă pe care a anexat-o, o decizie care nu a fost recunoscută vreodată de către comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian.

O forţă ONU, Forţa de Observare a Dezangajării în Golan (FNUOD), este însărcinată începând din 1974 să impună respectarea unui armistiţiu.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter