Actualitate

SĂRBĂTOARE ÎN OLANDA: Prinţul Willem-Alexander devine cel mai tânăr monarh european

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/30/willem-alexander-b_2549695b.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la vârsta de 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, după abdicarea mamei sale, regina Beatrix, un eveniment pe care olandezii îl vor celebra cu mare fast într-o sărbătoare portocalie.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea naţională a Olandei, vor impânzi străzile Amsterdamului, în această zi fastuasă. Tânărul rege va fi primul monarh de sex masculin din 1890, după trei regine şi o regentă.


El va fi, între altele, primul reprezentant al unei noi generaţii de monarhi europeni, a căror vârstă medie este în prezent de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix va semna actul adbdicării, predând ştafeta unei noi generaţii.

Noul rege va depune jurământul în faţa celor două camere ale Parlamentului, reunite într-o biserică din Amsterdam, aflată în apropierea Palatului Regal. El va fi întronat dar nu şi încoronat, o nuanţă care traduce separarea între Biserică şi monarhie, în Olanda.


Două absenţe vor fi simţite în această zi importantă, aceea a familiei Maximei şi cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso.

Din cauza trecutul său de secretar de stat în timpul dictaturii argentiniene a lui Jorge Videla, tatăl Maximei Jorge Zorreguieta nu este binevenit la această ceremonie oficială. El va lipsi de la întronare, la fel cum a lipsit şi de la nunta fiicei sale, care a avut loc în 2002.


Al doilea dintre cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso, este în comă în urma unui accident de ski, din februarie 2012, astfel încât nu îl va putea vedea pe fratele său mai mare cum devine rege.

Lista de invitaţi nu a fost încă publicată, însă protocolul stipulează că niciun alt monarh nu poate fi prezent. Doar prinţii şi prinţesele moştenitoare pot asista la ceremonia de întronare, în presă vorbindu-se deja despre participarea Prinţului Charles al Marii Britanii, Felipe al Spaniei sau Naruhito al Japoniei.


Cele trei fete ale cuplului regal vor fi alături de părinţii lor întreaga zi. În vârstă de nouă ani, fiica cea mare Catharina-Amalia va deveni oficial prinţesa moştenitoare.

 

abonare newsletter