Actualitate

FOTO: Capcane şi şanţuri pentru a stopa tăierile de copaci din Făget. Ocolul Silvic Cluj: tăierile sunt autorizate

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/26/defrisari m 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /> Mai mulţi cetăţeni care locuiesc pe strada D D Roşca din Cluj-Napoca au reclamat faptul că, de trei săptămâni, mai mulţi copaci din pădurea Făget sunt tăiaţi ilegal. <br /> </strong></p>

Aceştia spun că au fost nevoiţi să fixeze capcane şi gropi pentru ca dubiţele şi autoturismele marca Aro să nu mai poată intra în pădure să fure material lemnos. În replică, reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj spun că aceste tăieri de copaci sunt autorizate.


“De vreo trei săptămâni am auzit drujbele. Încep să taie dis de dimineaţă, în jurul orei 5. Vin şi fură. Au o dubiţă sau un Aro, taie un copac uşor ca să-l poată urca în maşină. Cred că le vând pe sate. Nu ştiu cine taie arborii, mi-a fost frică să mă apropii că mi-or trage un topor în cap. Am primit ameninţări. S-au atins numai de copacii verzi nu şi de lemnele uscate Au lăsat în urmă zeci de cioate, de carpeni, fag. Am săpat un şanţ să nu mai poată ajunge în pădure, au venit, au tasat pământul şi au intrat din nou. Dar am adâncit şanţul şi de câteva zile nu au mai venit”, povesteşte Gheorghe Căruntu, locuiotor care locuieşte pe strada D.D. Roşca.

Ocolul Silvic Cluj: nu e furt

Căruntu povesteşte că a făcut zeci de reclamaţii, inclusiv la Primărie, dar nu a primit niciun răspuns. Mai mult, nimeni de la Primărie nu a venit să verifice situaţia din teren. În schimb, reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj au dat curs solicitării şi s-au deplasat pe strada D.D. Roşca să verifice sesizările oamenilor.


„Noi am primit o reclamaţie şi ne-am deplasat în timp util. Cioatele nu sunt tăiate ilegal. Avem o partidă autorizată, în lucru, până în luna mai. Cioatele au o ştampilă, lucrarea se face şi este aprobată prin ordin de ministru, se extrag elemente din răritură, este o lucrare normală în pădure, nu e făcută nimic după ureche. Se scot elementele ca să crească alea groase. Pădurea, cu cât creşte în vârstă, cu atât mai puţini arbori are. Acuma are vreo 700 de arbori pe hectar. Pădurea trebuie să ajungă la 300 de arbori pe hectar. Pădurea are vreo 80 de ani. Se fac nişe lucrări normale în pădure. Nu este furt. Lucrarea este autorizată. Lucrarea băgată în contabilitate, în gestiune”, a precizat Călin Lupaşcu, reprezentantul Ocolului Silvic Cluj.

Întrebat despre câţi arbori au fost tăiaţi, Lupaşcu a precizat: “Au fost 100 de mc puşi în valoare, sunt exploataţi în momentul de faţă vreo 70 de mc, mai sunt 30 de mc pe picior. Peste tot se va rări. Se face organizare pe zeci de ani în pădurile acestea”, mai spune Lupaşcu.


Acesta le-a mai transmis oamenilor din zonă să nu mai facă sesizări care nu se constată.

Întrebări fără răspuns

“De ce încep tăierile din buza drumului, de lângă casa mea? De ce nu intră în mijlocul pădurii să taie de acolo, de ce o răreşte aici lângă casa mea?”, l-a întrebat Căruntu pe reprezentantul Ocolului Silvic Cluj.


“Proprietarul acestei păduri este composesoratul Fii Mănăşturului, ei au dreptul constituţional şi legal să-şi extragă o cotă de masă lemnoasă din pădurile lor. Proprietarul are dreptul legal să extragă material lemnos din pădurea asta, legea nu zice de unde, de la margine sau de pe toată suprafaţa. Într-adevăr sunt probleme în pădurile din Cluj dar în cazul acesta nu se constată. Vorbiţi cu proprietarii pădurii şi ei vor sista orice exploatare de masă lemnoasă, contra unor servicii de protecţie”, a răspuns Lupaşcu.

Întrebat de ce nu se face cu această ocazie o igienizare a pădurii şi de ce nu se strânge şi lemnul mort, reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj au mai precizat: “În pădurile astea lemnul mort de pe jos are o foarte mare importanţă, în toată Europa este la modă lemnul mort, este biotop pentru insectele pădurii. În toată Europa se aplică lemnul mort în pădure, nu se extrage lemnul mort din pădure”.


abonare newsletter