Actualitate

VIDEO: Controale de amploare ale poliţiei în Măguri Răcătău şi Mărişel după defrişările ilegale din zonă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/26/defrisari m 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai mulţi poliţişti de la IPJ Cluj, Serviciul de Investigare a Fraudelor şi criminalişti, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj și ai Direcției Silvice Cluj s-au deplasat pe raza comunei Măguri-Răcătău în urma sesizării făcute la data de 23 aprilie de către cetăţenii din localităţile Măguri şi Mărişel, nemulţumiţi de nerespectarea regimului silvic de către diferite persoane care acţionau pe raza celor două comune. </strong></p>

Poliţiştii au inventariat materialul lemnos sechestrat la data de 23 aprilie, rezultând un volum total de 90,338 m³m  lemn rotund rășinoase, care a fost predat în custodie Ocolului Silvic Someșul Rece până la finalizarea verificărilor.


“S-a efectuat un control în zona numită Valea Răcătăului, proprietate a Composesoratului Măguri-Răcătău, unde au fost inventariate 31 cioate de esență rășinoase și foioase care nu purtau amprenta dispozitivului de marcat material lemnos, acestea fiind provenite din tăieri ilegale de arbori. S-a stabilit faptul că cei doi şoferi au transportat materialul lemnos ilegal, respectiv volumul de material lemnos încărcat pe cele două camioane este mai mare decât volumul înscris în avizele de însoţire. De asemenea numărul de piese (buşteni) este mai mare, nu sunt toate marcate cu amprenta dispozitivului dreptunghiular specific emitentului iar avizele de însoţire a materialului lemnos nu sunt întocmite conform normelor. În urma acestor constatări au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 lei şi s-a dispus confiscarea  materialul lemnos în volum de 91,36 m³ în valoare de 20.000 lei. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului silvic, persoana cercetată având calitatea de angajat al Direcţiei Silvice Cluj”, a declarat Anca Sidonia Bolba, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

Numărul infracţiunilor silvice, în creștere

În cursul primelor trei luni ale anului 2013, au fost făcute numeroase acțiuni și controale pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos. În această perioadă au fost organizate 214 acţiuni din care 28 în fondul forestier, 21 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi 144 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos. Cu această ocazie au fost constatate 82 infracţiuni pe linie silvică  (cu 35 mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut). Au fost aplicate  203 sancţiuni contravenţionale în valoare de 266.900  lei, fiind confiscată cantitatea de 385 m ³ material lemnos în valoare de 110.003  lei și 1.310 m³ confiscare valorică în sumă de 378.830 lei.


Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj se află în instrumentare un număr de 22 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracțiuni de natură economică și silvică în care sunt cercetate un număr de 40 persoane. Obiectul majorității acestor dosare penale este activitatea ilicită de introducere în circuitul economic a unei cantității de peste 56.000 m³ masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale de arbori, săvârşite şi cu implicarea lucrătorilor silvici, infracțiunile vizate fiind de evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la spălare de bani, fals intelectual.

Ultimele Stiri
abonare newsletter