Actualitate

A fost realizat "Nanomal", dispozitivul care detectează în 15 minute paludismul, un parazit al ficatului

<p>Un proiect de cercetare susţinut de Uniunea Europeană a dezvoltat un dispozitiv similar unui smartphone care ar putea diagnostica paludismul în numai 15 minute, a informat miercuri Comisia Europeană, potrivit EFE.<br /><strong><br /><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/25/test de sange.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dispozitivul utilizează nanotehologie de vârf pentru a detecta nu numai o infecţie cauzată de paludism, ci şi orice rezistenţă la medicamente, în numai 15 minute, pe baza unei picături de sânge.</strong></p>


Partenerii proiectului 'Nanomal' afirmă că dispozitivul ar putea fi trimis şi utilizat în ţări în curs de dezvoltare, cu începere din 2015, dacă testele care vor începe în acest an vor da rezultatele aşteptate.

Proiectul, cu un buget de 5,2 milioane de euro, din care UE a finanţat 4 milioane, este desfăşurat de Universitatea St. George din Londra, care colaborează cu grupul QuantuMDx, cu sediul în Marea Britanie, specializat în instrumente de diagnosticare portabile şi secvenţiere a ADN-ului, şi cu echipe de la Universitatea din Tübingen, Germania, şi de la Institutul Karolinska din Suedia.

Prototipul este menit să ofere aceeaşi calitate în materie de rezultate ca şi un laborator, însă într-un timp mai scurt şi cu un cost redus, fiind foarte util pentru analize pe teren. Potrivit executivului comunitar, medicii le vor putea prescrie pacienţilor combinaţii personalizate de medicamente împotriva paludismului.

Proiectul a fost dezvoltat ca răspuns la faptul tot mai evident că paraziţii care transmit malaria suferă 'mutaţii' pentru a rezista la cele mai puternice terapii bazate pe combinaţii de medicamente împotriva paludismului, care includ artemisinină.

'Jumătate din populaţia mondială este expusă paludismului, iar un diagnostic rapid şi exact este esenţial în lupta împotriva bolii, ca şi noile vaccinuri, medicamente şi metode de control privind răspândirea ei', a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

Potrivit comisarului, începând din 2002, UE a investit peste 209 milioane de euro în cercetări împotriva paludismului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2010 s-au înregistrat 219 milioane de cazuri de paludism şi aproximativ 660.000 de persoane au fost ucise de această boală, în majoritate copii cu vârsta sub cinci ani.

La 25 aprilie, începând din 2008, statele membre ale OMS marchează Ziua internaţională de luptă împotriva paludismului, pentru a sublinia necesitatea unui angajament politic permanent şi a investiţiilor în prevenirea şi controlul acestei boli.

Ultimele Stiri
abonare newsletter