Actualitate

Seulul şi Washingtonul îşi prelungesc cooperarea în domeniul nuclear civil

<p><strong>Coreea de Sud şi SUA au convenit să prelungească cu doi ani cooperarea în domeniul nuclear civil pe care Seulul ar dori să o amendeze pentru a putea produce propriul combustibil, a anunţat miercuri Ministerul sud-coreean de Externe, informează AFP.

Acest acord, semnat în 1974, urmează să expire anul viitor. Prelungirea acordului a fost decisă pentru a continua negocierile bilaterale pe problema sensibilă a reciclării combustibilului uzat de către Coreea de Sud.

'Cele două părţi au ajuns la un acord provizoriu privind extinderea cu doi ani a acordului actual', a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Cho Tai-Young, într-o conferinţă de presă.

Coreea de Sud apreciază că are nevoie să producă propriul combustibil pentru a alimenta 23 de reactoare ce furnizează o treime din energia sa electrică şi pentru a reduce stocurile de combustibil uzat care ajung la saturare.

SUA au refuzat până în prezent să dea curs cererilor sud-coreene pentru a nu încuraja proliferarea nucleară în Peninsula Coreea. Barele de plutoniu uzat pot fi îmbogăţite pentru a fi utilizate la bombe.

Coreea de Sud a propus utilizarea tehnologiei de retratare pirometalurgică care permite separarea materiilor, dar lasă plutoniu amestecat în materiale fisionabile inofensive. Această dezbatere este în special dificilă în contextul tensiunilor recente între Seul şi Washington, pe de o parte, şi Phenian, pe de altă parte, care persistă în dorinţa de dezvolta arme nucleare în pofida obligaţiilor internaţionale.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter