Actualitate

ATENTATUL DIN BOSTON: Ce greşeli au făcut autorităţile americane?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/20/atentat.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Statele Unite l-au "reperat" pe Tamerlan Ţarnaev, suspect în atentatul din Boston, ucis ulterior, la plecarea în Rusia, în 2012, însă întoarcerea sa a fost în schimb neobservată, a recunoscut marţi secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano.

"Sistemul a detectat plecarea sa din Statele Unite" a declarat ea în cadrul unei audieri în Senatul american. Însă 5 luni şi 13 zile mai târziu, "la întoarcerea sa, toate anchetele pe acest subiect fuseseră închise".


Napolitano a mai recunoscut şi o greşeală de scriere a numelui Ţarnaev, fără a preciza cauzele sau consecinţele exacte ale acestei greşeli.

Luni, senatorul republican Lindsey Graham a declarat pentru jurnalişti, pe baza unei conversaţii cu un înalt responsabil al FBI, că o greşeală de scriere a împiedicat FBI să detecteze călătoria lui Tamerlan Ţarnaev în Rusia.


"Învăţăm lecţiile din acest atentat, aşa cum am făcut şi după ultimele atentate teroriste", a declarat ea, amintind că reforma imigrării aflată în discuţii în Senat ar face obligatorie înregistrarea electronică sau biometrică a informaţiilor de pe paşapoarte la ieşirea din teritoriu.

 

abonare newsletter