Actualitate

FOTO: Prefectul Clujului ameninţă cu denunţuri penale. Gunoaiele clujenilor se mai ridică DOAR patru luni!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/24/desc 04-24.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Autorităţile locale şi judeţene nu au găsit soluţii optime pentru rezolvarea situaţiei depozitării deşeurilor la nivelul judeţului Cluj, în special la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Acestea nu au ţinut seama de restricţiile în depozitarea deşeurilor pe actuala platformă de stocare temporară a deşeurilor amplasată adiacent vechiului depozit Pata Rât. </strong></p>

Actuala platformă de stocare temporară, unde sunt colectate toate gunoaiele din judeţ, nu are autorizaţie de funcţionare, operatorul Salprest Rampa, cerând aprobări pentru extinderea depozitării. Chiar şi cu autorizare, noul depozit poate rezista 3-4 luni. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a anunţat că va depune denunţ penal pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru această situaţie.


“Vom face denunţ penal să vedem ce s-a întâmplat. Să verifice alţii ce s-a întâmplat acolo la Pata Rât. Cetăţenii aşteaptă de 20 de ani să aibă o rampă ecologică aşa cum au cetăţenii altor oraşe din România. Cine să răspundă dacă se produce un infringement în legătură cu acest proiect european? Cine suportă acele 80 de milioane care trebuie să se investească acolo? Nu cetăţenii sunt vinovaţi de întârzieri, de licitaţii”, a spus Vuşcan.

Mai mult, proiectanţii au greşit calcularea conturului de închidere a vechii rampe de la Pata Rât, motiv pentru care indicatorul de închidere din proiectul european nu poate fi îndeplinit. Actuala platformă de stocare temporară este amenajată în interiorul conturului de închidere a vechii gropi de gunoi.


“În 30 aprilie avem un deadline. Se va da o sentinţă care s-ar putea să ne aducă într-o situaţie extrem de delicată la nivelul judeţului Cluj şi o să ajungem cu această problemă istorică a Clujului, din nou pe harta Europei. În 30 aprilie se anticipează a fi o sentinţă împotriva a ceea ce s-a întâmplat la Pata Rât să vedem cum o să gestionăm lucrurile. Există nişte contracte, cine a greşit să răspundă, s-au prelungit aceste contracte de concesionare pe o perioadă de opt ani de zile până în 2018. Ca şi băieţii deştepţi din Energie. În loc să vedem dacă suntem în stare să asigurăm condiţii de depozitare a deşeurilor. Dacă nu suntem în stare să autorizăm depozite, trebuia să le ducem în depozite autorizate. Unde? Oriunde, la cei care ştiu să-şi autorizeze depozitele, la Aleşd, la Deva. Ei şi-au rezolvat problema de foarte multă vreme”, a precizat Gheorghe Vuşcan.

Din toamnă, gunoaiele nu se mai colectează

Eugen Vereş, administratorul rampei, a precizat că a achiziţionat la marginea conturului un teren de două hectare pe care să depoziteze în mod legal deşeurile. “Am intrat în posesia unei părţi din teren, am încheiat contracte cu proprietarii terenurilor, am şi achiziţionat teren şi sper ca într-o perioadă de 2-3 luni de zile să mai reziste platforma, însă, dacă nu se încep demersurile pentru următoarea extindere încă de astăzi riscăm în toamnă să nu avem noi unde să depunem deşeurile. (...) În iulie 2012 am acceptat să preiau deşeurile din judeţ, din Dej, Turda, Câmpia Turzii, Gilău, am atras atenţia Consiliului Judeţean, Primăriei Cluj, Gărzii de Mediu că am procedat la extinderea platformei în vederea preluării pe o durată de circa şase luni a deşeurilor de la populaţie. A trecut un an de zile, nimeni nu a mişcat nimic. Trebuie făcut ceva. Avem nevoie de o suprafaţă de teren mai mare de la Primărie. Nu ştiu dacă Consiliul Judeţean are atribuţii în extinderea platformei. Deşeurile nu se depun pe depozitul vechi”, spune Vereş.


De asemenea, există riscul ca să se sisteze colectarea deşeurilor încă din 30 aprilie când există termen în procesul cu Garda de Mediu care a dispus sistarea depozitării.

Proiectul de management al deşeurilor trebuie urgentat

La calcularea perimetrului de închidere, proiectantul a extins perimetrul şi pe centura Vâlcele-Apahida care trece prin zonă. După analizarea proiectului s-a constatat că acesta este prost întocmit de către consultanţii greci contractaţi de către Ministerul Mediului deoarece se intersectează cu centura Vâlcele-Apahida şi trebuie să fie revizuit.


Consiliul Judeţean susţine că noul depozit, prima celulă de depozitate, va fi gata în martie 2014. Cu toate acestea, primăria Feleacu spune că nu va preda terenul pe care se face această investiţie dacă autorităţile judeţene nu îl vor cumpăra. Această declaraţie poate pune în pericol finanţarea europeană.

Consiliul Local al comunei Feleacu a aprobat închirierea unei suprafeţe de 60 ha de teren către Consiliul Judeţean Cluj la preţul de 1,2 euro/mp. Administraţia judeţeană a refuzat să se prezinte la negocieri, menţionând că terenul ar trebui să fie cedat în mod gratuit, dată fiind criza depozitării deşeurilor din judeţ. Viceprimarul Jakabffy Barna a spus că o asemenea suprafaţă de teren nu va fi cedată niciodată în mod gratuit către CJ Cluj.


“Nu avem soluţii decât de a merge în continuare pe autorizaţie de stocare temporară. Aceasta va fi pentru cel mult 3-4 luni şi din nou vom ajunge într-o situaţie neplăcută, trebuie urgentat să se facă celula ecologică. A doua opţiune este să găsim o altă suprafaţă pentru care să dăm autorizaţie de stocare temporară şi a treia soluţie este de a găsi un depozit conform unde să fie depozitate deşeurile”, a precizat şi Grigore Crăciun, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Citeşte şi:

FOTO: Clujenii, din nou în pericol de a rămâne cu gunoaiele pe stradă

 


abonare newsletter