Actualitate

FBI a ratat indicii în cazul unuia din TERORIŞTII DIN BOSTON, din cauza unei greşeli de ortografie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/20/atentat.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un senator american a apreciat luni că FBI şi serviciile de informaţii ruse ar fi putut rata indicii în lunile precedente atentatului din Boston, mai ales din cauza unei greşeli de scriere a numelui lui Tamerlan Ţarnaev, unul dintre cei doi suspecţi, decedat.

Lindsey Graham, un republican, a declarat pentru jurnalişti, la Congres, că a vorbit duminică seara cu un director adjunct al poliţiei federale. Acesta i-a spus că autorităţile ruse i-au avertizat pe americani că Tamerlan Ţarnaev "s-a radicalizat" şi că are intenţia să se alăture unor grupuri clandestine.


După ce au anchetat şi interogat prieteni, membri ai familiei, colegi şi cunoştinţe, FBI a cerut ruşilor informaţii suplimentare asupra tânărului, în lipsa unor dovezi incriminatoare.

Însă "potrivit FBI, ruşii nu au mai răspuns niciodată", a declarat Lindsey Graham.


 

Potrivit senatorului, deşi a fost pus pe o listă de supraveghere a guvernului american (fără a preciza care), Tamerlan Ţarnaev s-a putut deplasa în Rusia fără a fi detectat.


"FBI mi-a spus că motivul pentru care numele său nu a declanşat alerta în sistem este că s-a făcut o greşeală de scriere", a declarat acesta. "Nu ştim dacă el însuşi şi-a scris greşit numele" sau greşeala se datorează companiei aeriene, identificate de acesta ca fiind Aeroflot.

Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în cursul nopţii de joi spre vineri după un schimb de focuri cu poliţia la Watertown, în apropiere de Boston. Fratele său Jokar, în vârstă de 19 ani, a fost arestat vineri seară, fiind rănit grav, şi inculpat luni pentru utilizarea "armelor de distrugere în masă" provocând morţi. Acesta riscă pedeapsa cu moartea.


 

abonare newsletter