monitorulcj.ro Menu

Actualitate

FOTO: Scriitorii şi poeţii clujeni au ieşit în stradă: „La penitenciarul Gherla există mai multă libertate decât la revista Tribuna”

Peste 50 de persoane, scriitori, poeţi, directori de edituri, profesori şi studenţi, au protestat luni dimineaţa faţă de abuzurile săvârşite de noul manager al revistei Tribuna, Mircea Arman.

Protestul vine după ce poetul Ştefan Manasia a fost convocat în faţa unei comisii de disciplină condusă de Arman pentru „delictul” de a prezenta, într-un articol de opinie apărut în “Observator cultural” viziunea sa asupra schimbărilor survenite în ultimele luni la Tribuna.

Înainte de a ajunge în faţa comisiei de disciplină Ştefan Manasia, redactor al revistei Tribuna a susţinut o conferinţă de presă în care a declarat că noua conducere a revistei “încearcă să-i pună pumnul în gură“. “Urmează să fiu judecat de o comisie de disciplină cu verdict care se cunoaşte deja“, a spus el.

 

 

 

 

 

„N-aş fi vrut să ajung vreodată în situaţia asta în care conducerea nouă a revistei reprezentată de managerul Mircea Arman încearcă efectiv să-mi pună pumnul în gură, adică să nu public un text de analiză literară sau de investigaţie jurnalistică în cel mai prestigios săptămânal cultural al ţării, în „Observator Cultural”, la o rubrică care se numeşte „Opinii”. Azi de la ora 11.00 o să fiu judecat de o improvizată comisie de disciplină, un soi de judecată în care verdictul se ştie dinainte. Vreau să vă vorbesc despre un stil agramat în care domnul Arman îşi redactează textele, despre lipsa lui totală de profesionalism atunci când alege articolele care intră în sumarul revistei, chestii preluate uneori la a doua mână din cărţi sau din publicaţii apărute acuma un an, doi, trei ani, chestii preluate de pe internet şi unde nu specifică acordul autorului, despre toate presiunile şi ameninţările cu care începem să ne obişnuim şi asta nu e bine, despre veşnica sabie a codului penal pe care ne-o agită pe deasupra capetelor, cred că şi în penitenciarul Gherla există mai multă libertate decât avem noi aici. De azi înainte, dacă va face marea tâmpenie Consiliul Judeţean să adopte noul regulament de ordine interioară, va trebui să avem grijă ce vorbim şi cu reprezentanţi ai altor state. Cred că domnul manager a luat un regulament cu copy/paste de până în 1989 şi ni-l vinde nouă de bun”, Ştefan Manasia, redactor al revistei de cultură Tribuna din 2003.

Scriitorii îi cer lui Uioreanu să-l demită pe Arman

Scriitorii clujeni au înaintat în urmă cu două luni un  memoriul conducerii Consiliului Judeţean Cluj, care finanţează apariţia revistei, prin care au cerut demiterea lui Mircea Arman, memoriu rămas fără niciun răspuns.

“Este o stare conflictuală a cărei rezolvare eu o văd numai prin demiterea, demisia deja am încetat s-o mai sper, a actualului manager. Dacă aş fi în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, mi-aş cere scuze comunităţii culturale, artistice, scriitoriceşti din Cluj şi din Transilvania pentru că am numit un incapabil la cârma unei instituţii culturale şi vechi şi prestigioase aşa cum este “Tribuna” înfiinţată de Slavici”. Îmi reproşează că sunt angajat al revistei “Tribuna” dar eu sunt şi scriitor şi sunt poet, prin urmare e dreptul meu să-mi câştig pâinea şi prin altă sursă. E o formă de cenzură. Deja ni se resing texte din revistă, nu ai voie să publici texte despre un autor pentru că a semnat protestul împotriva abuzurilor comise de manager. Un exemplu este textul meu despre romanul lui Cosmin Perţa pentru care a primit titlul de „tânărul prozator al anului 2012” a fost refuzat de „Tribuna”. Nu mi s-a dat niciun răspuns, dar e clar că suntem supuşi capriciilor unui om care nu înţelege că a face cultură e a face dialog. Domnul Arman nu e în stare de dialog, îi place să monologheze sau să dispună”, a mai declarat Manasia.

Atmosferă de cazarmă

Poetul Ştefan Manasia povesteşte că nu este singurul chemat în faţa comisiei de disciplină.“Şi alţi colegi de-ai mei au fost chemaţi în faţa comisiei de disciplină, şicanele sunt la ordinea zilei. De exemplu, nu poţi pleca la un târg de carte dacă nu ai bilet de voie de la manager, managerul nu a fost în Cluj în perioada târgului de carte. Târgul de Carte s-a desfăşurat peste drum. Azi am aflat că trebuia să cer bilet de voie să merg la Târgul de Carte. E caz unic, fără precedent în România. Consiliul Judeţean Cluj, finanţatorul nostru, poate lua decizia de a-l demite. Prestigiul e deja şifonat”.

„Sunt aici pentru că mi se pare absolut inacceptabilă situaţia de la Tribuna de la preluarea ei de către Mircea Arman. Nu doar pentru domeniul cultural, ci pentru orice domeniu de activitate ca un manager să conducă prin asemenea măsuri, prin  asemenea decizii să închidă dialogul la modul acesta, să transforme o revistă culturală într-una personală în care se promovează pe criterii politice apropiaţii domniei sale. Dânsul trebuie să se plieze pe lumea reală şi nu de a încerca să plieze lumea pe viziunile dânsului. Mi se pare absolut penibil că în 2013 mai poţi să ajungi în această situaţie, ca poet să fi anulat total şi în momentul în care te îndrepţi spre paginile altor reviste să spui opinia să fi considerat un delicvent şi să fi tras la răspundere în faţa unui consiliul de disciplină”, spune şi scriitorul Mihai Mateiu.

Cum se apără Arman

Mircea Arman, cel care a preluat la finalul anului trecut conducerea revistei „Tribuna“, se apără şi spune că „în virtutea prerogativelor legale” l-a chemat pe Manasia în faţa comisiei de disciplină.

„Nu doresc să dau declaraţii. L-am chemat pe domnul Manasia în faţa comisiei de disciplină, în virtutea prerogativelor mele legale, va răspunde în consecinţă, pentru faptele pe care le-a făcut. Dânşii nu au calitatea să afirme aceste chestiuni despre mine. Sunt alţii care afirmă exact contrariul, de exemplu, Nicolae Breban şi Andrei Marga. Nu e vorba de opinii, dumneavostră puteţi să vorbiţi împotriva instituţiei la care sunteţi angajat? Legea spune că nu poţi vorbi”, a precizat Mircea Arman.