Actualitate

Modificări ale admiterii la facultate pe ultima sută de metri. Elevii sunt bulversaţi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/22/desc 04-22.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Elevii şi părinţii vor să rămână actuala metodă de admitere: media/notele obținute la probele examenului de bacalaureat și a examenului de admitere.</strong></p> <p><strong> </strong></p>

 


În ultimii 20 de ani, fiecare guvern nou a venit cu modificări în sistemul de învăţământ. Nici de data aceasta, elevii, părinţii şi profesorii nu sunt scutiţi de noutăţi care îi dau peste cap mai ales pe elevi. Cea mai recentă schimbare îi vizează pe elevii din clasele terminale de liceu deoarece Ministerul Educaţiei a propus ca la admiterea la facultate să se ţină cont şi de mediile din liceu. Acest anunţ vine după ce, anul trecut, fostul ministru, Daniel Funeriu stabilise că admiterea poate fi prin concurs sau pe baza mediei de la bacalaureat, eliminând posibilitatea de a fi luate în calcul rezultatele din timpul liceului.

Conform deciziei din această lună, universităţile îşi pot asuma modalitatea de admitere în propriile facultăţi, respectiv pe bază de concurs sau în funcţie de mediile din liceu ori a rezultatelor de la bacalaureat. Ideea conducerii Ministerului Educaţiei nu este nouă, admiterea la facultate în acest mod fiind practicată de universităţi în urmă cu aproximativ 10 ani.


Universităţile decid cât de mult ţin cont de mediile din liceu

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţa şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform propriei metodologii.

Ordinul de ministru privind admiterea la facultate, master şi doctorat în anul universitar 2013-2014 prevede că admiterea poate fi organizată în sesiuni, înainte de începerea anului universitar.


Modificarea va crea confuzii în rândul elevilor

Propunerea Ministerului Educaţiei nu este nici pe placul elevilor, nici al părinţilor care susţin că modificarea este tardivă şi îi va încurca pe elevi.

“Considerăm că aceste modificări tardive ale regulilor de organizare a procesului de admitere în universități îi determină pe elevi să pună accentul pe notele obținute în timpul liceului și nu pe calitatea cunoștințelor și competențelor care necesită a fi acumulate pentru promovarea examenului de Bacalaureat și a unui examen de admitere”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj.


Aceştia adaugă că o asemenea schimbare în contextul unei perioade foarte scurte de timp, înaintea examenului, poate crea confuzii în rândul elevilor, aceștia nefiind orientați spre a obține notele necesare admiterii la facultate pe parcursul ultimului an de studiu, admiterea realizându-se până în prezent doar prin cele două modalități anunțate la începutul anului școlar.

Elevii din oraşe mici vor veni cu note mari

Părinţii elevilor susţin opinia elevilor şi consideră că liceenii vor fi bulversaţi de această schimbare făcută pe ultima sută de metri. „Nu mi se pare cinstit faţă de copii. În primul rând schimbarea e anunţată cu doar câteva luni înainte de admitere, în al doilea rând, elevii din oraşele mici vor veni cu note mult mai mari pentru că acolo profesorii nu sunt aşa de exigenţi ca în Cluj-Napoca. Şi atunci un elev foarte bun ar putea pierde în faţa altuia mai puţin pregătit”, afirmă Rodica Popa, mama unui elev din clasa a XI-a din Cluj-Napoca.


Elevii vor admiterea anunţată anul trecut

În urma analizării situației, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației Naționale păstrarea ca modalități de admitere în învățământul universitar a mediei/notelor obținute la probele examenului de bacalaureat și a examenului de admitere, organizat de către facultăți, în baza propriei metodologii. Astfel, facultățiile vor fi nevoite să mențină standardele calitative ridicate, prin evaluarea corectă a nivelului de pregătire al elevilor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter