Actualitate

După jafurile din pădurile Clujului, autorităţile se întrec în campanii de împădurire

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/21/uioreanu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După jaful din pădurea de la Mărişel, unde au fost tăiaţi ilegal peste 15.000 de arbori şi după arestarea şefului Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, pentru a trece cu vederea ilegalităţile comise, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu şi prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, au organizat campanii de împădurire la Mărişel, respectiv la Viişoara.</strong></p> <p><strong>

La Mărişel, Uioreanu, împreună cu mai mulţi voluntari, a reuşit să împădurească trei hectare de teren, în contextul în care tăierile ilegale de arbori au avut loc pe 2030 de hectare de fond forestier.


Acţiune politică sau interes pentru natură?

Horea Uioreanu a participat, sâmbătă, la o campanie de împădurire în comuna Mărişel. Desfăşurată sub sloganul ”Sădeşte-ţi viitorul”, această acţiune a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia TerraMont Carpaţi, Primăria Mărşel şi Agenţia Naţională Antidrog. ”A fost aleasă această zonă deoarece este una dintre cele mai afectate de tăierile legale, fondul forestier s-a redus considerabil, aşa că am considerat că este cel mai potrivit loc pentru această campanie. Mă bucură faptul că cei 160 de tineri care au participat la această acţiune înţeleg importanţa pădurii şi se implică în asemenea campanii, e un semn că pe viitor vor exista tot mai mulţi oameni care vor veghea ca erorile trecutului apropiat să nu se repete”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la finalul acţiunii.

Voluntarii clujeni, printre care se aflau şi câţiva membri ai PNL Cluj, au reîmpădurit aproximativ trei hectare de teren în locaţia numită păşunea Ijar. Cei 3000 de puieţi plantaţi au fost asiguraţi de Primăria Mărişel.


Jaf de cinci milioane de euro la Mărişel

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj (ITRSV) a descoperit că între anii 2010 şi 2012 din pădurea comunei Mărişel s-a tăiat ilegal lemn în valoare de 20 de milioane de lei. În cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier şi 400 de hectare de păşuni împădurite. Pădurea Mărişel este administrată de Ocoalele silvice Gilău, Beliş şi Someşul Rece. „Pe suprafeţe impresionante de pădure s-au realizat defrişări nelegale, într-un volum de masă estimat de 61 490 mc, au fost recoltate ilegal, fără documente justificative, cu valoare totală a prejudiciului de aproape 20 de milioane de lei din proprietatea publică a comunei Mărişel şi din fondul forestier proprietatea composesoratului Mărişel, aproximativ 15.000 de arbori”, a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Clujul, din nou pe harta corupţiei

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis, săptămâna trecută, arestarea preventivă a lui Traian Mariş, şeful Direcţiei Silvice Cluj pentru 29 de zile pentru luare de mită. În perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, Traian Mariş, în calitate de director al Direcţiei Silvice Cluj, a pretins de la trei angajaţi ai instituţiei pe care o conduce (pădurari) sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează şi să nu le aplice măsuri de sancţionare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.


Viişoara, comuna fără pădure naturală

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a participat, la rândul său, la prezentarea lucrărilor de împădurire de la Viişoara. Viişoara este una dintre cele mai deficitare comune din judeţ din punct de vedere al gradului de acoperire cu pădure (aproximativ 3,78%). Pe raza comunei nu se găseşte vegetaţie forestieră instalată natural, singura pădure fiind cea instalată artificial în urmă cu aproximativ 40-45 de ani.

“De-a lungul timpului pădurile naturale din această zonă au fost defrişate şi înlocuite cu plante de cultură ori au fost transformate în păşuni şi fâneţe, care, în mare parte, datorită exploatării neraţionale şi păşunatului intensiv şi necontrolat, s-au degradat, solul fiind supus intens eroziunii de suprafaţă şi de adâncime în diferite grade, precum şi unor fenomene de alunecare”, spune Istrate Şteţco, inspector şef la ITRSV Cluj..


În anul 2007 au fost identificate şi construite la nivelul comunei Viişoara două perimetre de amelioare a terenurilor degradate pentru împădurirea unei suprafeţe de circa 153 hectare, cu finanţare de la bugetul de stat. Deşi studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice au fost aprobate încă din anul 2008, lucrările au început abia în primăvara anului 2013, fiind eşalonate pe o durată de şapte ani. Autoritatea contractantă pentru realizarea celor două obiective de investiţii, în valoare totală de 2953,28 mii lei (fără TVA) este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj, iar beneficiarul este comuna Viişoara. Astfel, în cele două perimetre vor fi plantaţi un număr de aproximativ 823,39 mii de puieţi, dintr-o mare diversitate de specii de arbori şi arbuşti, cum ar fi stejar, gorun, pin, frasin, tei, cireş, vişin sau cătină.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter