Actualitate

1,4 milioane copii mor în fiecare an din cauză că nu sunt vaccinaţi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/21/copii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Specialiştii din întreaga lume atrag atenţia asupra importanţei vaccinării în condiţiile în care imunizarea pentru diferite boli previne 2 – 3 milioane de decese anual.</strong></p> <p><strong>

Organizația Mondială a Sănătății marchează la fiecare sfârşit de aprilie Săptămâna Internaţională a Vaccinării, eveniment care oferă oportunitatea tuturor partenerilor implicați să accentueze mesajul: “Vaccinarea Salvează Vieţi!”. În acest an, Săptămâna Internaţională a Vaccinării se desfăşoară în perioada 22 – 28 aprilie.


În fiecare an, peste 1,4 milioane de copii mor din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare. Printre aceste boli se numără rujeola, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, febra galbenă, poliomielita, hepatita B. “Copiii vaccinaţi sunt protejaţi de aceste boli grave care pot fi invalidante sau chiar fatale. Toţi copiii au dreptul la o protecţie completă împotriva acestor boli”, spun medicii din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

În judeţul Cluj, din cauza lipsei vaccinării, în anul 2011 s-a înregistrat o adevărată “explozie” a cazurilor de rujeolă şi rubeolă, însă în anul următor numărul îmbolnăvirilor a scăzut cu peste 40%. Astfel, în 2012, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj a contabilizat 313 cazuri de rubeolă, mai puţine cu 43% decât în anul anterior şi 358 cazuri de rujeolă,faţă de 496 în anul 2011.


Au fost produse noi vaccinuri impotriva unor boli ca pneumonia pneumococică, diareea cauzată de rotavirus, cancerul de col uterin, vaccinuri care sunt folosite deja în multe ţări.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter