Actualitate

Întrecere între 20 de roboţi construiţi de studenţi

<p><strong>Douăzeci de roboţi construiţi de studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) se înfruntă, sâmbătă, în cadrul unei competiţii dotate cu premii totale de 9.000 de lei, cel mai scump având valoarea de 3.000 de euro.</strong></p> <p><strong>

Septimiu Crişan, cadru didactic al UTCN şi organizatorul concursului BattleLab Robotica, a declarat, sâmbătă, că la întrecere participă peste 100 de studenţi, în echipe de trei-patru membri, scrie Mediafax.


"Membrii echipelor au construit 20 de roboţi care se întrec în cel mai mare concurs de sumo roboţi din România. Suntem înscrişi şi în Campionatul European de Sumo Roboţi. Studenţii au fost cei care au construit roboţii de la zero, sunt roboţi complet automaţi. Un astfel de robot poate ajunge să coste de la câteva sute de lei la câteva mii de euro. Un robot scump costă mult datorită componentelor pe care le conţine, care sunt cumpărate din străinătate de către studenţi. Construcţia şi testarea unui robot pentru un concurs de sumo durează şi o jumătate de an", a spus Crişan.

Cel mai scump robot din competiţie, "Kraft", a costat circa 3.000 de euro, bani obţinuţi de cei patru studenţi care l-au construit din sponsorizări. Tudor Turcu, student în anul III la Facultatea de Calculatoare, unul dintre cei care l-au construit pe Kraft, a declarat că robotul are forţa de a împinge 100 de kilograme. Printre cei 20 de roboţi prezenţi în concurs şi botezaţi de studenţi se numără "Pufoşenia", construit de o echipă de trei studente, "Matilda", "Ion", "Machiavelli", "Kamikaze" şi "Falcă".


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter