Actualitate

Suspecţii atentatului cu bombă din 2003 din Turda, achitaţi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/20/reciocan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Instanţa supremă a dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care a hotărât achitarea celor patru bărbaţi deferiţi justiţiei de Parchetul Tribunalului Cluj, pentru participarea la un atac cu grenadă la Pizzeria "Pharaon" din Turda, la sfârşitul anului 2003.

În documentul citat, instanţa arată de ce consideră întemeiate motivele instanţelor inferioare care au dispus, de asemenea, achitarea inculpaţilor din acest dosar.  "Examinând întreg materialul probator administrat în cauză, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţelor judecătoreşti, Curtea de Apel a constatat că faptele reţinute în actul de inculpare au existat în materialitatea lor, însă există un mare dubiu că acestea au fost săvârşite de cei patru inculpaţi" , notează instanţa.


Magistraţi mai arată că "la adoptarea unei hotărâri de condamnare, până la rămânerea definitivă, inculpatul are statutul de persoană nevinovată, iar la adoptarea unei hotărâri de condamnare definitive, prezumţia de nevinovăţie este răsturnată cu efecte «erga omnes» (faţă de toţi cei patru inculpaţi - n.r.)". Instanţa notează că procurorul de caz a ajuns la concluzia că cei patru suspecţi sunt autorii faptelor descrise pe baza unor conexiuni şi prezumţii relativ logice, care au ca nucleu declaraţiile date de martorul Moldovan Gheorghe în faza urmăririi penale.

În faţa instanţelor de judecată, acest martor a revenit asupra declaraţiilor şi, practic, a condus la o răsturnare a eşafodajului construit în faza de urmărire penală, mai arată judecătorii ICCJ.


"În cauza de faţă, probele directe lipsesc, iar probele indirecte, cu referire la declaraţia martorului Moldovan, au avut un sens în faza urmăririi penale, sens care nu se mai regăseşte în faza de judecată sau au altul contrar. Pe de altă parte, în prezenta cauză niciun martor nu a perceput direct persoana care a aruncat grenada sau înţelegerile dintre inculpaţi", se mai arată în document.

În final, judecătorii spun că "după analizarea materialul probator administrat la urmărirea penală şi în cursul cercetării judecătoreşti, inclusiv în faţa instanţei de recurs, se constată că nicio probă directă nu a stabilit fără dubiu săvârşirea de către inculpaţi a faptelor reţinute în sarcina acestora prin rechizitoriu, îndoiala persistând şi ca urmare a imposibilităţii faptice de a verifica în totalitate apărările inculpaţilor".


În noiembrie 2012, judecătorii instanţei supreme au hotărât achitarea celor patru bărbaţi deferiţi justiţiei pentru participarea la un atac cu grenadă la Pizzeria "Pharaon" din Turda, la sfârşitul lui 2003.


 

abonare newsletter