Actualitate

S-a inventat GPS-ul care atrage atenţia şoferilor de camion asupra bicicliştilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/19/biciclist.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un sistem GPS care atrage atenţia şoferilor de camioane de mare tonaj cu privire la prezenţa bicicletelor pe anumite artere din Londra a fost pus la punct în încercarea de a face să scadă numărul bicicliştilor ucişi în capitala britanică, relatează, joi, AFP. </strong></p>

 


Dispozitivul, elaborat de compania britanică Navevo în colaborare cu compania Transport for London (TfL), le trimite şoferilor de camion semnale de avertizare sonore şi luminoase în apropierea a 100 de puncte din Londra deosebit de periculoase pentru biciclişti.

“Cred cu adevărat că aceasta va permite salvarea unor vieţi”, a declarat, pentru AFP, Preşedintele Director General al Navevo, Nick Caesari.


Dacă sistemele de navigaţie prin satelit sunt foarte larg utilizate pentru a găsi o adresă, această iniţiativă este, potrivit lui Nick Caesari, 'o premieră mondială'.

”Aceasta îi face pe şoferi să încetinească şi le sporeşte vigilenţa faţă de pericolele de pe drum (...) Dacă aceasta permite salvarea chiar a unei singure vieţi, merită efortul”, estimează Nick Caesari.


Camioanele de mare tonaj nu reprezintă decât 5% din vehiculele care circulă prin Londra, însă ele sunt implicate în jumătate din accidentele mortale în care victimele sunt biciclişti: între 2009 şi 2012, 53 de biciclişti au fost ucişi în capitala britanică, iar 28 dintre aceştia au fost loviţi de vreun camion, potrivit TfL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter