Actualitate

FOTO: O şansă spre independenţă: tinerii cu sindromul Down din Cluj învaţă să se descurce singuri

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/19/bucatar3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vineri, 19 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca inaugurarea “BineBucătăriei” - o bucătărie semi-profesională amenajată în sediul Asociaţiei DownCER din Cluj, unde tinerii cu sindrom Down învaţă să prepare bunătăţi şi, astfel, să devină mai independenţi. </strong></p>

Invitatul special a fost câştigătorul MasterChef 2012, Petru Buiuca. Petru, ajutat de beneficiarii asociaţiei, a gătit patru feluri de pizza, prăjituri şi salată de fructe.

“BineBucătăria” este un proiect realizat de Asociaţia DownCER cu sprijinul BCR. Ei au câştigat o finanţare de 3000 de Euro în urma unei competiţii interne pentru angajaţii băncii, bani cu care au transformat o fostă camera de depozitare într-o bucătărie, utilată cu mobilier specializat, cuptoare, hote, frigider, mese, ustensile şi veselă.


“Acest eveniment a fost posibil pentru că foştii mei colegi s-au transformat în nişte voluntari de suflet şi au câştigat un proiect. Proiectul a însemnat nişte bănuţi în plus faţă de ce aveam noi şi am putut să realizăm bucătăria pe care noi o visam. Noi i-am pus bazele dar ne-am oprit din lipsă de fonduri. Pentru ei, acţiunea de astăzi înseamnă bucurie, înseamnă să fie recunoscuţi, dar scopul acestui proiect este ca aceşti oameni minunaţi să poată trăi într-o lume zbuciumată chiar şi atunci când aparţinătorii lor nu vor mai fi. De fapt, asta ne dorim, să îi învăţăm să gătească singuri pentru ca atunci când noi nu vom mai fi ei să poată găti”, a declarat Adriana Avram, vicepreşedintele Asociaţiei DownCER Cluj.

Planuri de 2 milioane de euro

Adriana Avram povesteşte că asociaţia pe care o conduce ar avea nevoie de încă două milioane de lei pentru construirea unei baze sportive şi a unor locuinţe. “Am nevoie de două milioane de euro pentru că vreau o bază sportivă, vreau locuinţe protejate, pentru că vreau totul pentru aceşti copii. Proiecte imediate sunt profesorii de zumba din Cluj şi nu numai doresc să organizeze un eveniment cu strângere de fonduri pentru centrul nostru în 26 mai chiar în perioada Zilelor Clujului. Apoi, imediat, în 27 mai pregătim un concurs de Miss şi Mister Down. Doar americanii au mai făcut aşa ceva şi românii au fost întotdeauna mai puternici decât oricine şi Festivalul de Talente”, a mai precizat Avram.


Tartine, saleuri, pizza, salată de fructe

“Am pregătit tartine, saleuri cu susan şi mac, pizza la cuptor de la zero, cu aluat şi aşa mai departe, iar la desert am pregătit salată de fructe pentru cei care ţin post şi salată de fructe cu foarte multă frişcă sau brânză. Mi-a plăcut foarte mult că lumea a făcut un efort să îmbunătăţească vieţile unor persoane care au sindromul Down. Aceast proiect mi-a plăcut foarte mult pentru impactul pe care îl lasă foarte direct, este o bucătărie creată pentru aceşti copii. Eu cred că mâncarea bună este un limbaj universal, care trece peste orice fel de bariere, iar gătitul e una dintre cele mai frumoase moduri de a-i aduce pe oameni împreună”, a precizat, la rândul său, Petru Buiuca, câştigătorul MasterChef.

Asociaţia Down - Centrul Educaţional Raluca a luat fiinţă în luna octombrie 2010, la iniţiativa familiei Avram, a căror fiica Raluca, în vârstă de 26 de ani, suferă de sindromul Down. Misiunea Asociaţiei este să ofere tinerilor cu sindromul Down cu vârste peste 18 ani, care nu au fost cuprinşi până acum într-un program de educare şi protecţie, un spaţiu unde să socializeze, să înveţe lucruri noi şi să devină mai independenţi.


“Noi organizăm în fiecare an o competiţie de proiecte pentru angajaţi, “Brutăria de fapte bune”,  Practic, angajaţii din toată ţara se pot înscrie cu o idee de proiect prin care vor să îmbunătăţească ceva în comunitatea lor. În 2012, s-au înscris 50 de echipe cu 50  de proiecte din care în urma unui proces de jurizare şi de vot din partea colegilor am ales cinci proiecte câştigătoare pe care le-am finanţat fiecare cu 3000 de euro ca să se transforme din idee în realitate. Proiectul acesta, „BineBucătăria” este unul dintre ele. Colegele mele din Cluj s-au înscris cu ideea aceasta, au lucrat la ea şi au transformat-o într-un proiect şi au câştigat, chiar s-au clasat pe primul loc”, a declarat Alexandra Corolea, Specialist relatii comunitare din cadrul BCR România.

„Locul acesta s-a transformat într-o sală de mese. Proiectul nu s-a rezumat în a renova o cameră într-o bucătărie. Pe parcursul unui an de zile tinerii care sunt la centru o să înveţe de la un nutriţionist elemente despre mâncare sănătoasă şi cum să gătească reţete simple. Miza este ca la sfârşitul acestui an ei să înveţe să gătească singuri pentru prietenii de la centru sau chiar pentru familia lor şi să devină mai independenţi”, a mai precizat Corolea.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter