Actualitate

Senatul american a RESPINS proiectul de lege în domeniul controlului armelor

<p><strong>O serie de proiecte de lege în domeniul controlului armamentului au fost respinse miercuri de Senatul american, care nu a reuşit să atingă pragul de 60 de voturi necesar adoptării lor.

Rudele victimelor atacului de la Virginia Tech şi un supravieţuitor al atacului din Arizona, prezenţi în holul Senatului, au strigat "Ruşine să vă fie", relatează New York Times.


Preşedintele Obama a declarat la Casa Albă, la scut timp după vot, că ziua miercuri este una "destul de ruşinoasă pentru Washington". Proiectul eşuat a fost o prioritate a administraţiei Obama, accentuată după atacul din decembrie de la şcoala Sandy Hook.

Obama a declarat furios că grupurile de lobby ale organizaţiilor de apărare a dreptului la deţinerea armelor au "minţit conştient" în ceea ce priveşte proiectul de lege, iar "republicanii şi democraţii au cedat în faţa presiunii". Obama a mai adăugat: "Cu toate acestea, eforturile nu au luat sfârşit".


Opozanţii proiectului de lege au explicat că decizia a fost luată pe baza logicii şi că sentimentele nu ar trebui să joace un rol în procesul decizional. "Criminalii nu se supun verificărilor astăzi (...), nu se vor supune verificărilor suplimentare", a declarat senatorul republican Charles E. Grassley.

National Rifle Association şi-a încurajat membrii să asalteze Senatul cu telefoane, scrisori şi e-mailuri şi a cheltuit 500.000 de dolari doar miercuri pe campanii publicitare care criticau "Interzicerea armelor de către Obama". Una dintre reclame afirma: "Spune-i senatorului tău să asculte de poliţia americană în loc să asculte de Obama şi Bloomberg", făcând referire la Michael R. Bloomberg, primarul New York-ului, un susţinător important al legii controlului armelor.



Citește și:

Planul lui Obama cu privire la armele de foc


Democraţii vor interzicerea armelor semiautomate după atacul de la şcoala din Newtown

 

abonare newsletter