Actualitate

Francezii protestează împotriva legii privind căsătoriile homosexuale

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/18/f24_mariagegay_03_2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul francez Jean-Marc Ayrault a făcut apel la calm în contextul în care Adunarea Naţională se pregăteşte să-şi dea acordul final asupra unei iniţiative care va legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi posibilitatea ca acestea să adopte copii, relatează AFP.

Camera inferioară a Adunării Naţionale a început miercuri seară a doua lectură a proiectului de lege, iar votul final este programat pentru 23 aprilie, în cadrul unei proceduri accelerate care a limitat dezbaterea la 25 de ore.

Opoziţia faţă de această lege nu a dispărut, în ciuda faptului că proiectul a fost aprobat săptămâna trecută de Senat. Criticii au ameninţat cu proteste de masă pentru a bloca iniţiativa.



Citește și:


Căsătoria între homosexuali, mai aproape de legalizare în Franța


Senatul francez a aprobat adopţia în cazul cuplurilor homosexuale




Mii de oponenţi ai legii au ieşit miercuri pe străzi, afişând bannere pe care se putea citi 'Un tată şi o mamă sunt baza' sau criticându-l pe preşedintele francez Francois Hollande.

Mai multe persoane au fost reţinute pentru anchetă după ce câteva maşini şi locuri publice au fost distruse, iar poliţişti şi jurnalişti au fost atacaţi, a spus Valls. Potrivit poliţiei, au fost reţinute 11 persoane.

Organizatorii protestului susţin că au participat 8.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat numărul lor la 2.400. Potrivit poliţiei, 24 de persoane care au luat parte la o contramanifestaţie de denunţare a homofobiei au fost de asemenea arestate.

Proteste au avut loc şi marţi, când 2.700 de persoane s-au adunat la Versailles, în afara Parisului, pentru a manifesta împotriva legii, demonstraţia degenerând în ciocniri cu poliţia.

Oponenţii au promis noi demonstraţii de stradă săptămâna viitoare.

Un protest în masă este de asemenea programat a avea loc la Paris la 26 mai în cazul în care legea va fi adoptată, pentru a cere retragerea ei şi organizarea unui referendum privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter