Actualitate

EXPLOZIE la o fabrică din Texas. Între 5 şi 15 MORŢI şi 160 de răniţi - VIDEO

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/18/explosion.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong><strong>O explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas. Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite în urma exploziei, anunţă poliţia. Deflagraţia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS. "A fost de parcă ar fi explodat o bombă nucleară", a declarat Tommy Muska, primarul oraşului West din Texas.</strong></p>

 


Bilanţul poate suferi modificări, însă "apreciază pentru moment între cinci şi 15 morţi", a declarat în faţa presei sergentul W. Patrick Swanton, adăugând că trei spitale din regiune au tratat peste 160 de persoane rănite.

Iniţial, postul local de televiziune KWTX News, citând un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, a anunţat că explozia s-a soldat cu 60-70 de morţi şi sute de răniţi.


Explozia s-a produs cu puţin timp înainte de ora 20.00 (joi, 04.00 ora României), în uzina West Fertilizer, a declarat prin telefon pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor, Don Yeager, precizând că originea acesteia nu a fost stabilită dar că ar putea fi provocată de amoniac.

"Explozia a fost atât de puternică încât a provocat incendii în clădirile învecinate", a adăugat el.


Între 75 şi 100 de locuinţe şi birouri au fost complet distruse în jurul fabricii de îngrăşăminte din oraşul West, în apropiere de Waco (Texas, sudul Statelor Unite), în urma exploziei produse miercuri seara, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, relatează ABC News.

Mai mulţi pompieri au fost răniţi de o a doua exlozie în timpul intervenţiei, afirmă postul de televiziune CBS.


Explozia a provocat rănirea a 200 de persoane, dintre care 40 sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă publică din Texas Gail Scarborough.

Majoritatea persoanelor au fost rănite de fragmentele de geamuri, uşi sau alte obiecte rezultate în urma exploziei, au declarat autorităţile, care au decretat un ordin de evacuare pe o rază de 1,6 kilometri în jurul exploziei.


Potrivit presei locale, ferestrele locuinţelor învecinate s-au spart din cauza suflului exploziei.

Numeroşi locuitori din zonă au fost evacuaţi din cauza posibilităţii unei alte explozii, au afirmat oficialii, citaţi de CNN.

 

Cauzele exploziei nu sunt cunoscute încă. Oraşul West are o populaţie de aproximativ 2.800 de locuitori.

Această tragedie are loc la două zile după atentatul comis la linia de sosire a maratonului din Boston (nord-est), care s-a soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, luni, potrivit ultimului bilanţ.

abonare newsletter