Actualitate

Principalele maratoane din lume îşi revizuiesc securitatea după atentatul din Boston

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/17/boston-marathon-finish.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Probele sportive de la Londra, Moscova şi Madrid vor avea loc în continuare, dar planurile de securitate vor fi revizuite. Companiile organizatoare ale principalelor maratoane din lume au exprimat condoleanţe pentru dublul atentat de luni de la maratonul din Boston, notează miercuri ziarul La Vanguardia.

Maratonul din Londra, prevăzut pentru 21 aprilie, va avea loc, dar va fi supravegheat îndeaproape, au anunţat organizatorii. 'Vom revizui măsurile de securitate în colaborare cu Maratonul din Londra', notează într-un comunicat Julia Pendry, şefa poliţiei metropolitane.


"Planul nostru de securitate se desfăşoară în colaborare cu Poliţia Metropolitană şi am luat contactul cu ei imediat ce am aflat ştirea', a declarat consilierul delegat al Maratonului din Londra, Nick Bitel.

La rândul său, ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, a declarat că atentatul din Boston este 'un avertisment serios' pentru Rusia, care peste câteva luni va fi gazda unor importante manifestaţii sportive. El a subliniat însă că în Rusia măsurile de securitate sunt foarte stricte. 'Colegilor noştri străini nu le plac uneori aceste măsuri, dar aşa este lumea', a spus el, precizând că Rusia acordă o mare importanţă problemelor legate de securitate. În următoarea perioadă, Rusia va fi gazdă a numeroase competiţii, precum Universiada de Vară (Kazan), Campionatul Mondial de Atletism (Moscova) şi Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 (Soci).

În Germania, organizatorii maratonului internaţional de la Berlin, care va avea loc la 29 septembrie, studiază de asemenea ameliorarea şi intensificarea măsurilor de securitate ale competiţiei. 'Trebuie să analizăm şi să primim informaţii despre cele întâmplate la Boston', a spus directorul cursei de maraton din capitala germană, Mark Milde. El a subliniat că la maratonul internaţional de la Berlin participă în general 600 de forţe de salvare şi că aproape de linia de sosire sunt montate corturi pentru a acorda îngrijiri participanţilor. Totuşi, el a recunoscut că 'nu este posibil să se garanteze securitatea pe întreg traseul celor 42 de kilometri al cursei', dar a ţinut să sublinieze coordonarea excelentă a pompierilor, forţelor de salvare şi a poliţiei.

La rândul său, fostul preşedinte al Maratonului de la Madrid, Guillermo Jiménez, a adresat condoleanţe familiilor victimelor exploziilor de la Boston şi a asigurat că proba madrilenă, care va avea loc duminică 28 aprilie, 'deşi cu tristeţe, se ţine în continuare'. Responsabilii maratonului de la Madrid sunt în contact cu Primăria capitalei spaniole pentru a studia impunerea de noi măsuri de securitate în ziua de 28 aprilie. Federaţia Internaţională de Atletism a emis marţi un comunicat în care îşi exprimă 'emoţia profundă şi consternarea' faţă de atentatul terorist de la Boston.

 

abonare newsletter