Actualitate

Jaf de 5 milioane de euro la Mărişel: peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/16/desc 04-17.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj (ITRSV) a descoperit că între anii 2010 şi 2012 din pădurea comunei Mărişel s-a tăiat ilegal lemn în valoare de 20 de milioane de lei. </strong></p>

În cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier şi 400 de hectare de păşuni împădurite. Prefectul Gheorghe Vuşcan a înaintat raportul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Pădurea Mărişel este administrată de Ocoalele silvice Gilău, Beliş şi Someşul Rece.


„Pe suprafeţe impresionante de pădure s-au realizat defrişări nelegale, într-un volum de masă estimat de 61 490 mc, au fost recoltate ilegal, fără documente justificative, cu valoare totală a prejudiciului de aproape 20 de milioane de lei din proprietatea publică a comunei Mărişel şi din fondul forestier proprietatea composesoratului Mărişel, aproximativ 15.000 de arbori. În cadrul acestui control s-au verificat 2030 de hectare de fond forestier şi 400 de hectare de păşuni împădurite. Ca să-şi piardă urmele, specialiştii au transferat, în 2012, atributul de administrare a acestui fond forestier fără a se constata existenţa unor cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, unui ocol silvic privat, Vlădeasa-Huedin. Composesoratul şi Primăria Mărişel au transferat administrarea, poate din bună credinţă, poate din mai puţină bună credinţă, ocolului silvic privat, fără un proces verbal care să constate existenţa unor cioate. Paguba a fost constatată de ITRSV, de echipa lor de control. Acest raport a fost deja înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi Inpectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj pentru identificarea făptaşilor”, spune prefectul Gheorghe Vuşcan.

Potrivit lui Vuşcan, atributele de pază şi administrare a pădurii Mărişel erau în sarcina Ocoalelor Silvice Gilău, Beliş şi Someşul Rece, care în rapoartele lor, de fiecare dată, au precizat faptul că nu s-a constatat existenţa unor cioate.


Prefectul judeţului Cluj  a mai spus că astfel de controale vor mai continua, în special în zona Măguri Răcătău.

abonare newsletter