Actualitate

Scandalul Livezii Palocsay continuă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/16/livada.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scandalul între prefectul Gheorghe Vuşcan şi primarul Emil Boc pe tema "tergiversării" punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai livezii Palocsay a continuat şi marţi cu declaraţii şi acuze dure din partea ambilor.</strong></p>

Prefectul judeţului Cluj l-a ameninţat pe Boc că îl va amenda în continuare până va aplica legea, primarul declarând la rândul său că nu există relaţii de subordonare între prefect şi primar şi că atâta timp cât documentaţia nu este completă nu va pune în posesie pe nimeni.

„Am avut întâlniri repetate cu domnul primar şi i-am atras atenţia în legătură cu necesitatea respectării legii, respectiv cu punerea în posesie a acestor peste 400 de cetăţeni care au dreptul legal să intre în posesia acestor terenuri încă din 2003. Terenul respectiv a fost transferat de la Agenţia Domeniului Statului la Comisia de Fond Funciar a municipiului Cluj-Napoca, din 2003, nu există niciun impediment ca să nu poată aplica hotărârea Comisiei Judeţene prin care s-au validat anexele pentru punerea în posesie. A invoca faptul că nu deţin documente legale este o mare minciună. Domnul Boc să reţină, ori îl mint cei din Comisie şi se lasă minţit, ori ne minte cu neruşinare pe noi, pe cetăţenii care aşteaptă să fie puşi în posesie. Cred că vremea minciunii, cel puţin în raport cu respectarea legii, a trecut. Am văzut din partea lui tot felul de justificări, amenzi politice, că oamenii nu au acte, că nu au drepturi legale, un lucru care nu este adevărat. Minte cu neruşinare. I-am făcut o adresă domnului Boc să ne dea o listă cu numele persoanelor care consideră că nu au drepturi să intre în posesie. Şi după ce ne răspunde o să-i comvocăm pe toţi cei din Feleac şi să-l invităm şi pe Emil Boc şi să le răspundă de ce nu i-a pus în posesie până în acest moment. Este vorba de 422 de hectare, în jur de 100 au fost puse în posesie cu aceeaşi regulă. Îi vom mai da o amendă dacă nu se conformează. Dânsul o contestă, o să-i dăm amenzi până va aplica legea”, a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.


Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj a dispus amendarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu suma de 20.000 de lei, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, pentru "tergiversarea" punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai livezii Palocsay. Terenul de peste 1.000 de hectare al livezii Palocsay, din Cluj-Napoca, aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, a fost revendicat în instanţă după 1990 de foştii proprietari, dar numai o parte au fost puşi în posesie.

“Îi reamintesc domnului prefect că potrivit Constituţiei nu există relaţie de subordonare între prefect şi primar. Prefectul este un personaj numit, primarul este o persoană aleasă şi în consecinţă, îi solicit public să înceteze presiunile pe diverse teme de retrocedări şi să aplice şi să respectăm cu toţii doar legea acolo unde se poate impune o retrocedare. Din acest punct de vedere acest lucru îi comunic domnului prefect. Comisia analizează fiecare caz în parte şi acolo unde există documente îmi propune spre validare documentele respective. Câtă vreme Comisia nu-mi propune înseamnă că actele existente la dosar nu sunt suficiente. Tocmai, durează din 2003 pentru că documentaţia este incompletă. Acolo unde s-a putut s-a retrocedat şi se va retroceda în continuare pe măsură ce documentaţiile se completează. Doar acolo unde există acte legale punerea în posesie se va face imediat”, a declarat primarul Emil Boc.


Întrebat cum îi răspunde prefectului care l-a acuzat că nu pune în aplicare sentinţe judecătoreşti definitive, Boc a precizat: “Exclus, cum să refuz punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti? Dacă va continua cu amenzile la adresa mea, atâta ştie, atâta poate. Eu nu o să intru într-un joc din acesta de-a şoarecele şi pisica, încă o dată îi reamintesc prefectului că nu există relaţii de subordonare, legea nu se negociază, ea se aplică, şi să înceteze cu presiunile publice pe diverse teme de retrocedare”.


Citeşte şi:


Boc, amendat cu 20.000 de lei de Prefectura Cluj. Primarul a refuzat să primească procesul verbal

Boc: Primăria nu retrocedează terenuri la presiunea prefectului. Amenda va fi atacată în instanţă



abonare newsletter