Actualitate

Un rinichi funcţional, creat în laborator de savanţii americani

<p><strong>Un rinichi de şoarece creat în laborator de cercetătorii americani a fost transplantat cu succes pe un animal care suferea de deficienţă renală şi a început să producă urină.

Tehnici similare pentru a produce anumite organe au fost deja folosite şi pe pacienţi umani, însă rinichiul creat de savanţii americani este organul cu cea mai complicată structură ce a fost realizat până în prezent, informează  bbc.co.uk.


Autorii acestui studiu, publicat în revista Nature Medicine, spun că rinichii artificiali sunt mai puţin eficienţi decât cei naturali.

Specialiştii în medicină regenerativă consideră însă că noua tehnică este foarte promiţătoare.


Rinichii filtrează sângele pentru a înlătura substanţele reziduale şi excesul de apă. Ei reprezintă totodată organul cu cea mai mare cerere pe piaţa transplanturilor, care include liste de aşteptare foarte lungi.

Savanţii americani de la Massachusetts General Hospital au utilizat un rinichi vechi, pe care l-au curăţat de toate celulele sale, până când acesta a rămas ca o "schelă", o structură alcătuită dintr-o reţea de proteine, cu o reţea internă de vase de sânge şi tuburi de drenaj.


Cercetătorii americani au utilizat apoi în reconstrucţia rinichiului celule prelevate de la pacient.

Această tehnică prezintă două avantaje majore faţă de tehnica actuală a transplanturilor de organe.


Noul organ este acceptat de organismul pacientului, iar acesta nu va mai fi nevoit să ia medicamente toată viaţa pentru a suprima reacţia de respingere a transplantului, generată de sistemul imunitar.

abonare newsletter