Actualitate

Studenţii de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca se întrec în roboţi: BattleLab Robotica 2013

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/14/roboti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cea de-a treia ediţie a competiţiei „BattleLab Robotica”, o competiţie de sumo robotic, va avea loc weekend-ul viitor, pe 20 aprilie, în sala P03 din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, de pe strada Bariţiu. Mai mulţi roboţi se vor întrece sâmbătă în cadrul unei competiţii de sumo robotic. Tema competiţiei din acest an o reprezintă implementarea de roboţi sumo autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii de tip “1 la 1”.</strong></p>

 

“Concursul BattleLab Robotica reprezintă o bună ocazie pentru studenţi pentru a-şi valorifica abilităţile practice pe baza conceptelor teoretice asimilate, pe durata studiilor”, spune Septimiu Crişan, organizatorul evenimentului.

Concursul se adresează tuturor studenţilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi din universităţile cu profil tehnic din România, indiferent de specializarea sau anul de studiu din care fac parte. Se admit echipe de până la patru studenţi iar competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare. Roboţii vor trebui să respecte prevederile constructive ale clasei medii adică să aibă o masă totală maxim 3 kilograme, dimensiuni 20x 20 cm, fără limită de înălţime.

Concursul se va desfăşura în sistem grupe/sferturi/semifinale/finală pentru a permite cât mai multe runde de joc pentru fiecare robot în parte. Fiecare meci se desfăşoară pe sistemul cel mai bun din trei runde şi va fi supervizat de trei arbitri, cu excepţia finalei unde meciul se va disputa în format cel mai bun din cinci runde.

Conceptul de Sumo robotic a apărut la sfârşitul anilor ’80 în Japonia ca o încercare de a combina tradiţia cu tehnologia, fiind inventat de Hiroshi Nozawa, preşedintele companiei Fuji Software. Prima competiţie demonstrativă a avut loc în 1989 prezentându-se cu această ocazie 33 de roboţi. În 1990, 147 de roboţi au participat la primul turneu oficial de sumo robotic. Interesul pentru acest sport a crescut de la an la an, în anul 2001 peste 4000 de roboţi concurau într-un turneu ce avea să se desfăşoare pe parcursul a mai multe luni. În România, interesul pentru aceste concursuri robotice a apărut de curând, existând extrem de puţine competiţii de profil.

abonare newsletter