Actualitate

Cluj-Napoca are nevoie de 15 MILIOANE euro pentru a deveni CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/13/12-panorama cluj td 11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac, creierul manifestărilor din 2007 când Sibiul a fost Capitala Culturală Europeană afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că în momentul de faţă 10-12 oraşe din România sunt pregătite să intre în competiţia pentru acest titlu. Chiriac subliniază că până acum nu a existat nicio Capitală Culturală sub 15 milioane euro alocaţi evenimentelor din anul respectiv. </strong>

Oraşe mari din România, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad şi-au anunţat candidatura pentru competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.
Constantin Chiriac, sibianul care a fost de două ori preşedinte al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană afirmă că ţara noastră ar trebui să investească cel puţin 15 milioane de euro pentru a putea spera ca un oraş românesc să ajungă în viitor Capitală Culturală a Europei. "Până acum nu a existat nicio Capitală Culturală sub 15 milioane de euro alocaţi evenimentelor pentru anul respectiv, nu vorbesc de pregătire şi partea post-eveniment, pentru că asta este luată foarte serios în considerare. Dacă tu faci, vezi Doamne, un foc de artificii şi multe lumini şi tot felul de sărbători în anul respectiv, dar anul viitor s-a tăiat bugetul şi anii viitori la fel şi nu se mai face nimic, în mod cert acea capitală culturală nu este luată în considerare", a spus Chiriac în interviul acordat Agerpres.  

Potrivit directorului teatrului din Sibiu, "România poate să promoveze în această clipă 10-12 posibile oraşe, centre de regiune, care să intre în competiţie la modul serios, numai că trebuie să-şi asume fiecare comunitate, la modul serios, acest gând, să găsească unitate la nivelul diversităţii reprezentării politice şi în acelaşi timp trebuie gândit la modul serios tot ceea ce înseamnă împletirea ofertelor culturale, cu zona educaţională, cu zona cercetării, cu partea socială, cu tot ceea ce înseamnă infrastructură, nu numai culturală".

Chiriac a adăugat că dosarul care trebuie depus trebuie să prevadă tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acelui proiect, începând din acest moment, 2014, cel mai târziu, până în 2025, inclusiv, în care nu poţi să minţi. "Trebuie să vii cu bugete, trebuie să vii cu acţiuni, cu linii de forţă, cu o politică culturală la nivelul acelui oraş şi eventual, şi lucrul acesta este menţionat, la nivelul acelei regiuni", a precizat Constantin Chiriac.

abonare newsletter