Actualitate

Medicii dentişti: sistarea finanţării pentru stomatologie, o măsură fără precedent în UE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/11/medici dentisti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din România protestează faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a sista finanţarea pentru serviciile stomatologice şi subliniază că vor întreprinde orice demersuri necesare pentru a apăra drepturile pacienţilor şi medicilor.

Colegiul Medicilor Dentişti din România atrage atenţia că prin sistarea finanţării, medicina dentară este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate, situaţie unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate din UE. „O astfel de atitudine promovată de Ministerul Sănătăţii aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii, printr-o astfel de abordare autoritatea de stat încălcând nu numai Constituţia României, prevederile Legii nr. 9512006, ci şi propriile reglementări (Ordinul ministrului sănătăţii nr. 398/2013)”, subliniază conducerea CMD.


Copiii şi categoriile defavorizate, grav afectate

Medicii dentişti mai spun că implementarea acestei măsuri determină imposibilitatea asigurării asistenţei stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate, limitând, chiar anulând adresabilitatea populaţiei la serviciile de medicină dentară, în special pentru copii şi categorii defavorizate.

CMD din România consideră că este necesară introducerea medicinei dentare în cadrul programelor naţionale de prevenţie, acest segment medical fiind exclus până acum din aceste programe.


CMD din România va întreprinde orice demersuri necesare pentru apărarea demnităţii profesiei, a medicilor dentişti şi a pacienţilor şi recomandă colegiilor teritoriale să adopte orice alte măsuri pe care le consideră necesare în acest sens.

146 de medici aveau contract cu CAS Cluj

La nivelul judeţului Cluj, la sfârşitul lunii martie, 146 de medici dentişti aveau contract cu CAS Cluj. Fiecare medic trebuia să se încadreze într-o anumită sumă în fiecare lună: minim 950 lei pe lună pentru un medic dentist din mediul rural şi maxim 2.100 lei în cazul unui medic primar din mediul rural. Banii erau puţini, însă acopereau anumite servicii pentru copii sau vârstnici, de exemplu.

abonare newsletter