Actualitate

VIDEO: Un maghiar a cerut pâine în ungureşte într-un magazin din Cluj: „Dacă nu vorbeşti româneşte mori de foame”

<p><strong>Un bărbat din Sfântu Gheorghe a încercat să cumpere o pâine în Cluj-Napoca vorbind numai în ungureşte. El a purtat şi o cocardă la piept, dar şi un briceag. Bărbatul a intrat în mai multe magazine din Piaţa Mihai Viteazu, fiind filmat în fiecare moment. „Nu vom folosi camera ascunsă pentru că nu e etic”, a declarat maghiarul.</strong></p>

„A trecut o săptămână de când am cumpărat pâine la Sfântu Gheroghe. Acuma o să încercăm să cumpăram pâine în limba maghiară la Cluj”. Cu aceste cuvinte începe aventura bărbatului prin magazinele din Cluj-Napoca.

După ce a intrat în câteva magazine au venit şi primele concluzii: “Vânzătorii sunt mult mai sensibili la prezenţa camerei de filmat decât la Sfântu Gheorghe. Dacă n-aş fi bun în arta comunicării cu semne, n-aş fi primit pâine. Nimeni nu vorbea maghiară şi nici n-au vrut să ne înţeleagă. Data viitoare nici n-o să mai folosesc semne, să vedem dacă vor şti ce vrem”.


Într-un final, la un magazin i se răspunde în ungureşte.

“A trebuit să venim până la piaţă să cumpărăm pâine în ungureşte. Fermecător a fost faptul că doamna avea nume românesc. Şi a vorbit foarte frumos cu noi”, spune bărbatul.


Concluziile: “Vestea bună este că am găsit măcar un singur magazin unde se vorbea şi ungureşte. Am folosit semne în două magazine dar când n-am mai vrut să mai gesticulăm, n-am primit nimic, ba chiar ne-au trimis afară din magazin. Cu cocarda n-am avut probleme. Slavă Domnului n-a trebuit să folosesc briceagul pe care l-am adus. Dar dacă nu vorbeşti româneşte în acest oraş sau măcar engleză o să mori de foame”.

abonare newsletter