Actualitate

După două săptămâni de proteste, studenţii au ÎNCHEIAT ocuparea Universităţii Babeş-Bolyai

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/09/desc 04-10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După două săptămâni în care una din sălile de curs din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai a fost ocupată de studenţi, nemulţumiţi că nu li s-a interzis proiecţia unui film documentar, aceştia au renunţat, marţi, la proteste. Studenţii au declarat că nu vor mai dormi în incinta Universităţii şi au trimis mai multe revendicări atât Ministerului Educaţiei, cât şi Senatului UBB. </strong></p>

“După două săptămâni, deşi ocupaţia UBB-ului se încheie, practic, nu vom mai dormi aici, în incinta Universităţii, programul de dezbateri şi discuţii se va prelungi în continuare în sala Nicolae Iorga după ora 20.00, va trebui să ne facem un program şi să ne alegem o zi când vom fi prezenţi acolo. Între timp, povestea s-a descentralizat, aseară la Facultatea de Sociologie a avut loc prima dezbatere pe aceleaşi teme. Se vorbeşte despre asemenea dezbateri şi la Facultatea de Teatru, deci cumva, nu se pierde ceva ci pur şi simplu dezbaterile se mută la alte facultăţi sau îşi răresc frecvenţa. Din moment ce treaba cu dezbaterile este una încheiată, nici lista de revendicări pe care o avem nu este una completă, ci pur şi simplu înglobează deciziile la care am ajuns după ocupare. Aceste revendicări nu acoperă toae subiectele pe care le-am discutat. Este o listă deschisă”, a declarat Alexandru Boguş, unul dintre delegaţii protestatarilor.



Citeşte şi:

Studenţii şi profesorii de la UBB cer reluarea cursurilor în amfiteatrul Nicolae Iorga


Vicepreşedintele OSUBB Cluj: Iniţiativa celor 30 de colegi pentru dezbateri este lăudabilă, nu şi modul de acţiune


Printre revendicările adresate Ministerului Educaţiei se numără introducerea calităţii vieţii studenţilor printre criterile conform cărora se face ierarhizarea universităţilor, pentru că această ierarhizare influenţează direct finanţarea pe care universitatea o primeşte, obligativitatea separării funcţiei de profesor de cea de demnitar, extinderea vârstei până la care se beneficiază de asigurare medicală de la 26 de ani până la 30 de ani.


Printre revendicările adresate Senatului UBB se numără anularea deciziei care restricţionează organizarea de activităţi după ora 20.00 în clădirile Universităţii, interzicerea afişajului comercial în cadrul clădirilor Universităţii sau corelarea cuantumului burselor cu salariul minim pe economie

“Lista este destul de lungă, ea va fi trimisă în cursul acestei săptămâni celor două instituţii”, spune Olivia Putyer, studentă în anul III la Facultatea de Litere.


Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai se declară deschisă spre dezbaterea oricărei probleme pe care studenţii sau membrii comunităţii academice vor să o supună discuţiei în mod civilizat, însă dezaprobă încercările de presiune şi protestele de genul celui organizat fără aprobare marţi, 26 martie 2013, în clădirea centrală a instituţiei.


Citeşte şi:


Conducerea UBB a discutat cu tinerii care au ocupat sala Nicolae Iorga din clădirea centrală a Universităţii

VIDEO: Ocuparea UBB continuă

UPDATE: O sală a Universităţii Babeş-Bolyai ocupată de studenţi, pe termen NELIMITAT. Poliţia a intervenit!


abonare newsletter