Actualitate

Directorul IML Cluj, demis în urma scandalului CADAVRELOR DECAPITATE

<p><strong>Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, Costel Siserman, a fost demis, marţi, din funcţie, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în urma anchetei desfăşurate în privinţa cadavrelor profanate în luna martie. </strong></p>

Doctorul Marius Vartic, fost director al IML, a preluat cu titlu interimar funcţia de conducere a instituţiei clujene.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început o anchetă pentru infracţiunea de profanare de cadavre nerevendicate, care au fost decapitate pentru practica medicală a unui grup de chirurgi esteticieni din Italia, în luna martie. Legea interzice efectuarea de teste medicale pe capete, pentru a nu se aduce atingere demnităţii şi imaginii persoanei decedate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj comunicase, în luna martie, Ministerului Sănătăţii că aspectele sesizate în cazul cadavrelor decapitate de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca sunt eronate şi că nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane.



Citește și:

Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale privind manipularea cadavrelor la IML Cluj



Conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, unde au fost descoperite cadavrele fără capete, a considerat că termenul 'profanat', folosit de jurnalişti în relatarea acestui caz, a fost 'eronat' pentru că în mod obişnuit, prin protocolul încheiat între IML şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Iuliu Haţieganu', cadavrele pot fi folosite în scop didactic.

IML a motivat că pe cele şase cadavre au fost efectuate 'proceduri în scop didactic şi ştiinţific'', în sala de autopsie a IML şi în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia 'Durante Scacchi' din Italia.



Citește și:

Cadavre decapitate la IML Cluj: Capetele au dispărut după un curs cu studenţi străini



abonare newsletter