Actualitate

Cum se văd românii în Uniunea Europeană?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/08/uniunea europeana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prefectul studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Mark Adrian Torok, spune că „România este a șaptea țară din Uniunea Europeană ca suprafață și ca număr de votanți, dar se poartă de parcă ar fi a 27-a”. </strong></p>

 


Prezent la cea de-a cincea ediție a reuniunii proiectului „Simularea Parlamentului European” (SIMPE), care a început, luni, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Mark Adrian Torok i-a îndemnat pe colegii săi „să fie oameni ai valorilor stabile, iar acestea să le ghideze viitorul”, adăugând că prima dintre valori este chiar țara în care locuiesc, membră a Uniunii Europene, iar pentru o schimbare a calității vieții cetățenilor ei este nevoie de o implicare conștientă a tinerilor.

La rândul său, președintele grupului Pont și coordonator al proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului - 2015, Andras Farkas, a afirmat că statutul din 2015 al orașului este „un bun instrument pentru promovarea imaginii municipiului”.


„Prima țară din Europa”

„În 2015, prin tinerii din Cluj-Napoca, putem deveni prima țară din Europa. La Maribor (al doilea oraș ca mărime din Slovenia, n.r.), care este în acest an Capitală Culturală a Tineretului, nu se știa exact unde este poziționat Clujul pe harta României. (...) Lumea poate fi schimbată numai dacă se implică tinerii. Ei sunt o prioritate strategică și în dezvoltarea Clujului. În 2015, Simularea Parlamentului European va fi un mare eveniment european, cu participarea a sute de tineri”, a spus Andras Farkas.

Anamaria Iuga, președintele Societății Studenților Europeniști (SSE), care organizează evenimentul de la Cluj-Napoca, a declarat, pentru Agerpres, că reuniunea proiectului „Simularea Parlamentului European” vizează să le formeze tinerilor cunoștințe în privința procesului decizional de la Strasbourg și Bruxelles.


„Invitații de onoare ai reuniunii noastre, care se va desfășura timp de o săptămână, cu un program dens, sunt fostul negociator șef al României cu Uniunea Europeană, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, și europarlamentarul Iuliu Winkler. Sunt apoi invitați de la Ambasada Germaniei la București, reprezentanți ai Fundației Fulbright și ai altor organizații neguvernamentale”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Societății Studenților Europeniști (SSE) de la Universitatea Babeș-Bolyai, precizând, totodată, că tema din acest an a reuniunii este „Statele Unite ale Europei versus Europa Federală”.

Participanți din toată țara

135 de studenți din toată țara participă la reuniunea de la Cluj-Napoca. Programul manifestării include două conferințe susținute de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș și europarlamentarul Iuliu Winkler, o prezentare a programului „Erasmus antreprenorial”, o masa rotundă cu tema „Negocierea Europeană”, conferințele „Analiza sistemului federal american” și „Germania în Uniunea Europeană”, un seminar special cu jurnaliști de la Radio France International, o dezbatere intitulată „Rock the Vote”, sesiuni plenare, precum și seri dedicate discuțiilor pe diverse teme europene.


Societatea Studenților Europeniști a fost înființată în anul 1995 și își desfășoară activitatea sub auspiciile Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, pe bază de voluntariat. Organizația face parte din Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și este membră a International Association for Political Science Students.

abonare newsletter