Actualitate

Coreea de Nord se pregăteşte de un nou TEST NUCLEAR

<p><strong>Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) ar pregăti un al patrulea test nuclear subteran, scrie, luni, ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo, citat de media internaţionale.

Publicaţia, care citează o sursă guvernamentală sub rezerva anonimatului, relatează că, în scurt timp, Coreea de Nord ar putea să efectueze un tir cu o rachetă cu raza de acţiune de peste 3.000 km, în replică la exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii.

Autorităţile sud-coreene - guvernul şi serviciile secrete - dispun de date potrivit cărora s-ar fi intensificat activitatea muncitorilor şi transportului la centrul nuclear din nord-estul RPDC, potrivit Reuters.

'Am înregistrat o activitate sporită a forţei de muncă şi a transportului în zona tunelului sudic de la complexul de teste nucleare Punggye-ri' (nord-estul Coreei de Nord), a declarat sursa guvernamentală sud-coreeană, adăugând că autorităţile sud-coreene 'au dovezi că RPDC se pregăteşte pentru al patrulea test nuclear'.

În prezent, Seulul încearcă să verifice dacă într-adevăr testul ar putea avea loc în zilele următoare sau dacă Phenianul - prin aceste mişcări de la complexul Punggye-ri - încearcă să distragă atenţia de la alte procese. 'Noi analizăm (datele) pentru a vedea dacă sunt pregătiri pentru un alt test, sau dacă este vorba de un simplu mijloc de presiune asupra Seulului şi Washingtonului', potrivit aceleiaşi surse.

Testul nuclear anterior a fost realizat de Coreea de Nord la mijlocul lunii februarie, provocând proteste din partea comunităţii internaţionale.

Recent, Phenianul a anunţat că se 'află în stare de război' cu vecinul din Sud, cu care de altfel nu are un tratat de pace, ci doar un armistiţiu după războiul din Peninsula Coreea. În decursul ultimelor zile, RPDC a desfăşurat pe coasta sa estică două rachete balistice de tipul Musudan, cu rază medie de acţiune, care încă nu au fost testate.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter