Actualitate

Japonia a ordonat doborârea oricărei rachete nord-coreene care i-ar viza teritoriul

<p><strong>Japonia a ordonat duminică forţelor sale armate să doboare orice rachetă nord-coreeană care i-ar viza teritoriul, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Minisiterului Apărării, în contextul în care Phenianul ar pregăti, potrivit Seulului, un nou test nuclear. </strong></p>

 


Ordinul, dat de ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera, se va traduce prin mobilizarea în Marea Japoniei a unor distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Nu organizăm o conferinţă de presă specială, deoarece nu intenţionăm să ne plasăm sub imperiul provocărilor nord-coreene şi ca (regimul din) Coreea de Nord să obţină indicii asupra strategiei noastre, în cazul în care oferim detalii în mod public", a continuat acest purtător de cuvânt, sub protecţia anonimatului.


"Nu există o mare probabilitate ca această rachetă să vizeze Japonia, dar am hotărât să ne pregătim pentru orice eventualitate", a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Kyodo.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor în urma lansării cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune în decembrie, considerată de către occidentali şi Japonia un test de rachetă balistică, şi a efectuării celui de al treilea test nuclear nord-coreean, în februarie.


Evocând un nou test, ministrul sud-coreean pentru Unificare Ryoo Kihl-jaea le-a spus luni unor parlamentari că există "semne în acest sens".

Pe de altă parte, Phenianul şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic orice program atomic, şi a mobilizat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est.


În acest context tensionat, Statele Unite au decis să acţioneze în vederea unei calmări a situaţiei, amânând un test, prevăzut în California, al unei rachete de tip Minuteman 3, o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară. Acest test urma să aibă loc săptămâna aceasta la baza aeriană californiană Vandenberg.


 


Citește și:

Coreea de Nord pregăteşte testarea unei rachete şi unei bombe nucleare

 


 

abonare newsletter