Actualitate

Wikipedia acuză un serviciu francez de informaţii de suprimarea unui articol

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/07/wikipedia.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Wikimedia Foundation a acuzat sâmbătă un serviciu francez de informaţii, Direcţia Centrală de Informaţii Interne (DCRI), că a dispus suprimarea "sub ameninţare" a unui articol din enciclopedia online gratuită Wikipédia, apreciind că aducea atingere secretului apărării naţionale.</strong>

Ministerul francez de Interne a contestat sâmbătă seara, pentru AFP, orice "ameninţare". "Într-un stat de drept, nu poate fi asimilată unei ameninţări angajarea unei proceduri judiciare" cu privire la un "pasaj care ridică probleme securităţii naţionale", a subliniat ministerul.

Articolul respectiv, creat la 24 iulie 2009, este dedicat unei staţii radio militare din departamentul Puy-de-Dôme, în centrul Franţei.

Wikimedia Foundation, cu sediul în Statele Unite, care deţine servere ce gazduiesc Wikipedia, afirmă pe site că a fost contactată la 4 martie de către DCRI, care cerea "suprimarea" articolului. Serviciile franceze relevau că acesta conţinea "informaţii militare clasificate" şi că "publicarea unor asemenea informaţii încalcă Codul Penal" francez, potrivit aceleiaşi surse.

"Am solicitat DCRI mai multe informaţii (...). Din nefericire, aceasta a refuzat să ofere precizări suplimentare şi a cerut din nou ca articolul să fie şters integral", afirmă Wikimedia Foundation, care a refuzat.

Pasajul vizat privea "organizarea componentei nucleare a apărării naţionale", precizează Ministerul de Interne.

"La 30 martie, am descoperit că DCRI (...) a contactat un voluntar (...) cu reşedinţa în Franţa", afirmă Wikimedia Foundation. Direcţia a "insistat" ca acesta să îşi folosească "drepturile administrative cu scopul de a suprima imediat articolul". "Sub ameninţare, acesta a suprimat articolul", adaugă sursa citată.

abonare newsletter